Rata dobanzii de referinta a crescut in luna septembrie la 6,48% pe an de la 6,10% pe an, cat era in august, informeaza Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Pentru luna septembrie 2007, nivelul ratei dobanzii de referinta a Bancii Nationale a Romaniei este de 6,48% pe an, iar hotararea BNR este in conformitate cu statutul bancii centrale si tine seama de evolutiile macroeconomice si monetare recente.

Banca centrala calculeaza dobanda de referinta sub forma de medie ponderata intre dobanzile de interventie practicate de banca centrala in luna precedenta.

Consiliul de Administratie al BNR a stabilit, la inceputul lunii februarie, micsorarea cu 0,75 puncte procentuale a dobanzii de politica monetara, de la 8,75 la 8,00% pe an, pe 26 martie a scazut iar dobanda cheie anuala la 7,50%, pe 2 mai dobanda a fost coborata din nou, de la 7,50% la 7,25% pe an, pentru ca in sedinta din 25 iunie BNR sa o reduca a patra oara consecutiv, la 7,00% pe an.

Banca centrala si-a schimbat strategia de sterilizare a leilor in exces ai bancilor pe 9 iulie, cand a inceput sa atraga acesti bani in depozite la doua saptamani la dobanzi ce variaza de la o banca la alta, spre deosebire de licitatiile anterioare, in care atragea surplusul de lei in depozite la o luna si acorda o dobanda anuala fixa egala cu cea de politica monetara.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Mugur Isarescu despre scaderea euro: Nu BNR a vandut!
Setari Cookie-uri