Valoarea activelor nete ale celor sase fonduri de pensii facultative (pilonul III) care au demarat activitatea a crescut cu 23,09% in intervalul 24-31 august pana la 891.467 lei ( 227.416 euro), conform datelor publicate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

La data raportarii, erau active sase fonduri de pensii facultative (pilonul III): AZT Moderato si AZT Vivace (administrate de Allianz-tiriac Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Facultative), BCR Prudent (administrat de BCR Asigurari de Viata), ING Clasic, ING Optim (administrate de ING Asigurari de Viata) si Pensia Mea (administrat de Aviva Asigurari de Viata), potrivit arbitrului pensiilor private.

CSSPP a autorizat luna trecuta al saptelea fond pe segmentul pensiilor facultative, OTP Strateg, administrat de OTP Garancia Asigurari, insa acesta nu a inceput inca activitatea.

Numarul total de participanti atras de cele sase fonduri de pensii facultative este de 8.092, distribuiti astfel: AZT Moderato - 4.370 de participanti si cu o valoare a activului net de 496.853 lei, BCR Prudent - 230 de participanti, cu un activ net de 18.401 lei, ING Clasic - 1.806 de participanti, cu un activ net de 231.924 lei, Pensia Mea - 1.379 de participanti, cu un activ de 118.858 lei, AZT Vivace - cu un activ net de 25.258 lei si 305 participanti si ING Optim - cu un activ net de 173 lei si doar doi participanti.

Cea mai mare crestere fata de saptamana anterioara a fost inregistrata de ING Clasic, care a urcat cu 39,27%, in timp ce valoarea activelor nete ale fondului Pensia Mea a urcat cu 36,82%, iar valoarea activelor AZT Vivace a crescut cu 31,86%. Activul net al AZT Moderato a urcat cu 14.04% fata de saptamana precedenta, iar activele nete ale BCR Prudent au avansat cu 15,02%.

Pe piata pensiilor facultative, ING a lansat doua fonduri, ING Clasic si ING Optim, insa ultimul a inceput activitatea saptamana trecuta.

CSSPP a mai avizat ca administratori de fonduri de pensii facultative societatea SAI Raiffeisen Asset Management.

Potrivit legislatiei in vigoare, pot contribui la pensiile private facultative salariatii cu varsta de cel mult 52 ani si sase luni. Contributia la pensiile facultative nu poate depasi 15% din salariul brut si sunt deductibile in limita a 200 de euro pe an, pentru angajat din impozitul pe venit, iar pentru angajator din impozitul pe profit.

Primele contributii in sistemul pensiilor private facultative (pilonul III) au inceput sa fie colectate in mai 2007. in acest an, contributiile pentru pensiile facultative ar urma sa insumeze 40-50 milioane euro, iar numarul participantilor ar putea ajunge la 200.000, potrivit unor estimari initiale ale CSSPP.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Poate da faliment un fond de pensii private din Romania?