La presiunea unor companii de asigurari care nu s-au putut incadra in termenul fixat pentru majorarea de capital, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a dat inapoi si a modificat termenele stabilite la inceputul anului.

Initial, s-a hotarat ca societatile de asigurari sa-si majoreze capitalul in trei etape, procesul urmand sa fie finalizat pana pe 30 iunie anul viitor. Zece companii au protestat la vremea respectiva, argumentand ca termenul pentru prima etapa, 30 iunie 2005, este prea scurt pentru a face rost de bani. In aceste conditii, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a acceptat ca in cazul protestatarilor sa fie admisa o amanare cu sase luni, cu conditia ca de la 1 ianuarie 2006 acestia sa se alinieze direct la a doua etapa de majorare. Surse din piata spun ca pasuirea a trezit nemultumiri in randul altor firme care incercau, la randul lor, sa faca rost de bani. Prinsa la mijloc, CSA a decis sa renunte la termenul de 30 iunie 2005. In plus pragurile minime stabilite in primavara au fost reduse cu pana la 30 de miliarde de lei. äCSA a renuntat la termenul de 30 iunie pentru ca nu am dorit sa destabilizam piata. Intentia noastra a fost sa dam timp tuturor asiguratorilor sa gaseasca surse de finantare: bani atrasi de la investitori, de pe piata de capital etc. Important este sa ne atingem obiectivul final, consolidarea pietei, pentru a face fata concurentei din UEô, ne-a explicat purtatorul de cuvant al CSA, Mirela Antohi.

Astfel, pana la sfÔrsitul acestui an, societatile care practica asigurari generale, fara cele obligatorii, trebuie sa aiba un capital minim de 50 de miliarde lei (fata de 65 miliarde lei, nivel prevazut in ordinul anterior), iar asiguratorii care vÔnd toate tipurile de polite generale si cei care vand polite de viata vor avea un capital de cel putin 80 de miliarde lei (fata de 100 de miliarde).

Ultima etapa

Ordinul CSA nr. 3.105/2005 stabileste si pragurile de capital aplicabile de la 30 iunie 2006. Astfel, pentru a ţncheia polite de asigurari generale, fara cele obligatorii, firmele vor fi obligate sa detina un capital social de peste 80 de miliarde lei (anterior era de 100 de miliarde lei). Societatile care vÔnd gama completa de asigurari generale vor dispune de un capital de cel putin 120 de miliarde de lei (fata de 150 de miliarde de lei), nivel aplicabil si ţn cazul firmelor specializate pe asigurari de viata.

äMicsorarea limitelor de capital este rezultatul unui calcul simplu. Atunci cand au fost stabilite limitele minime s-a folosit un curs de 1 euro la 50.000 de lei. Nimeni nu s-a asteptat ca euro sa o ia in jos. Acum s-a folosit un curs mediu de 1 euro la 40.000 de lei. Problema este simpla: trebuie sa se ajunga la un capital minim de doua milioane de euro pentru cei care fac asigurari generale, fara cele obligatorii, si de trei milioane de euro pentru cei cu asigurari de viata sau toate asigurarile generaleô, a mai precizat Mirela Antohi.

╬n prezent, o societate de asigurari este obligata sa constituie un capital social de minimum 15 miliarde lei pentru a desfasura activitati de asigurari generale, exceptÔnd asigurarile obligatorii, cel putin 30 de miliarde lei pentru toate tipurile de asigurari generale si 21 de miliarde lei ţn cazul asigurarilor de viata.