La sfarsitul primului semestru din 2007, societatile membre ale ALB au finantat active totale in valoare de 1,54 miliarde euro (71% din piata), in timp ce companiile din ASLR au finantat active totale in valoare de 537 milioane euro (25% din piata).
Numarul total al contractelor de leasing incheiate de membrii ALB si ASLR in prima jumatate a acestui an s-a ridicat la 72.370, din care ALB a raportat 44.700, iar ASLR restul de 27.670.
Structura portofoliului este reprezentata de finantari pentru echipamente cu scop industrial in proportie de 22% (454 milioane euro), de finantari ale sectorului imobiliar de 7% (149 milioane euro), iar cea mai mare pondere este detinuta de sectorul transporturilor (1,473 miliarde euro), cu 71% din portofoliu.
In ceea ce priveste sectorul transporturilor, autoturismele detin o cota de piata de 54%, vehiculele comerciale grele 24%, vehiculele comerciale usoare 19%, iar alte tipuri de vehicule reprezinta 3% din total.
Echipamentele ocupa o cota de 66% in domeniul constructiilor, urmeaza domeniul industrial cu 20%, echipamentele medicale cu 7%, echipamente IT si sofware cu 4%, precum si echipamente agricole cu 3%.
Finantarea sectorului imobiliar este dominata de categoria spatiilor de birouri clasa A, B si C cu 54%, cladiri industriale si comerciale cu 34%, in timp ce restul de 12% reprezinta sectorul rezidential si al blocurilor destinate apartamentelor.
Clientii corporativi au atras cea mai mare parte (74%) din totalul finantarilor, urmati de componenta de retail (22%) si de sectorul public (4%). Din punct de vedere al duratei contractului de leasing, perioada cea mai des intalnita este de trei sau patru ani (36%), urmata de cea de patru sau cinci ani (26%) si doi sau trei ani (21%). O zecime din contracte au fost incheiate pe o perioada de peste cinci ani, 5% au durata intre un an si doi ani, iar contractele cu o perioada de finantare de un an au o pondere de 2% din total.
In prima jumatate a anului 2007, leasingul financiar a continuat sa reprezinte principala directie de derulare a contractelor de leasing, atingand nivelul de 92% din totalul activelor finantate, restul de 7% fiind reprezentat de leasingul operational si cel "cross-boarder", care reprezinta 1%.
Cea mai mare cota de piata este inregistrata de sectorul companiilor subsidiare ale bancilor, cu 65% din total, urmat de sectorul companiilor independente, cu 26%, si de sectorul companiilor captive, cu 9%.
Cresterea economica din prima jumatate a anului 2007, de 5,8% s-a propagat si la nivelul pietei leasingului, care a cunoscut o dezvoltare semnificativa, confirmand statutul leasingului de produs financiar complementar altor produse bancare si accesibil unui numar mare de agenti economici, acesta reprezentand peste 3% din PIB.
Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »
Te-ar putea interesa și: