La data raportarii, erau active sase fonduri de pensii facultative (pilonul III): AZT Moderato si AZT Vivace (administrate de Allianz-tiriac Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Facultative), BCR Prudent (administrat de BCR Asigurari de Viata), ING Clasic si ING Optim (administrate de ING Asigurari de Viata) si Pensia Mea (administrat de Aviva Asigurari de Viata), potrivit arbitrului pensiilor private, citat de NewsIn.

CSSPP a autorizat luna trecuta al saptelea fond pe segmentul pensiilor facultative, OTP Strateg, administrat de OTP Garancia Asigurari, insa acesta nu a inceput inca activitatea.

Numarul total de participanti atras de cele sase fonduri de pensii facultative este de 8.619, distribuiti astfel: AZT Moderato - 4.591 de participanti si cu o valoare a activului net de 530.128 lei, BCR Prudent - 241 de participanti, cu un activ net de 20.979 lei, ING Clasic - 1.924 de participanti, cu un activ net de 248.593 lei, Pensia Mea - 1.432 de participanti, cu un activ de 135.173 lei, AZT Vivace - cu un activ net de 33.305 lei si 426 participanti si ING Optim - cu un activ net de 317 lei si doar cinci participanti.

Cea mai mare crestere fata de saptamana anterioara a fost inregistrata de ING Optim, care a urcat cu 83,23%, in timp ce ING Clasic a crescut cu 7,18%. Valoarea activelor nete ale fondului Pensia Mea a urcat cu 13.72%, iar valoarea activelor AZT Vivace a crescut cu 31,85%. Activul net al AZT Moderato a urcat cu 6,69% fata de saptamana precedenta, iar activele nete ale BCR Prudent au avansat cu 14,01%.

Citeste si:

Pe piata pensiilor facultative, ING a lansat doua fonduri, ING Clasic si ING Optim, insa ultimul si-a inceput activitatea acum doua saptamani.

CSSPP a mai avizat ca administratori de fonduri de pensii facultative societatea SAI Raiffeisen Asset Management.

Potrivit legislatiei in vigoare, pot contribui la pensiile private facultative salariatii cu varsta de cel mult 52 ani si sase luni. Contributia la pensiile facultative nu poate depasi 15% din salariul brut si sunt deductibile in limita a 200 de euro pe an, pentru angajat din impozitul pe venit, iar pentru angajator din impozitul pe profit.

Primele contributii in sistemul pensiilor private facultative (pilonul III) au inceput sa fie colectate in mai 2007. In acest an, contributiile pentru pensiile facultative ar urma sa insumeze 40-50 milioane euro, iar numarul participantilor ar putea ajunge la 200.000, potrivit unor estimari initiale ale CSSPP.