14 Septembrie 2007

Seful BRD: BNR nu va reduce rezervele minime obligatorii



Banca Nationala a Romaniei (BNR) are o politica monetara buna care ar trebui sa continue in acelasi mod, iar in contextul economic actual este putin probabil ca BNR sa reduca rezervele minime obligatorii ale bancilor comerciale, a spus presedintele BRD, Patrick Gelin.

"Cred ca politica monetara dusa de BNR este una buna si a jucat un rol important in integrarea Romaniei in Uniunea Europeana", a declarat Gelin, la o conferinta prilejuita de lansarea unui card sub dubla marca de catre Carrefour si BRD Finance.

Presedintele - director general al BRD-Groupe Societe Generale a mentionat ca atat el, cat si sefii altor banci de pe piata romaneasca considera ca politica monetara a bancii centrale trebuie sa continue pe aceeasi linie, "decat sa avem avantaje doar pe termen scurt".

"In contextul economic general actual, nu cred ca BNR va reduce rezervele minime obligatorii", a spus Gelin.

In prezent, rata rezervelor minime obligatorii este de 20% din pasivele in lei ale bancilor si de 40% din cele in valuta, indiferent daca pasivele au scadenta reziduala mai mica sau mai mare de doi ani. Banca centrala plateste bancilor dobanzi de 2,15% pe an la rezervele minime obligatorii in lei, 0,90% pe an la cele in euro si 1,15% pe an la rezervele minime in dolari.

Presedintele celei de-a doua banci de pe piata romaneasca dupa active considera ca BNR va face tot posibilul sa protejeze moneda nationala.

In privinta turbulentelor actuale de pe piata internationala a creditelor, Gelin a mentionat ca, in prezent, costurile pentru o entitate din Romania care vrea sa ia un imprumut din strainatate sunt mai mari decat in urma cu patru luni, insa aceasta situatia ar putea sa dispara peste sase luni.



Citeste si