BNR a anuntat ca vrea sa atraga 5,6 miliarde lei din piata, dar pentru ca bancile au cerut randamente de pana la 9% pe an, banca centrala a scos din piata doar 3,5 miliarde lei. BNR a acceptat sa plateasca o dobanda maxima de 7% pe an pentru toate ofertele bancilor care au solicitat acest randament, iar dobanda minima acceptata a fost de 6,70% pe an.

"Desi suma atrasa de BNR a fost semnificativa, licitatia nu a influentat cursul valutar sau dobanzile interbancare", a spus dealerul Bancii Comerciale Romane (BCR) Narcis Noaghea, pentru NewsIn.

Banca centrala si-a schimbat strategia de sterilizare a leilor in exces ai bancilor pe 9 iulie, cand a inceput sa atraga acesti bani in depozite la doua saptamani la dobanzi ce variaza de la o banca la alta, spre deosebire de licitatiile anterioare in care atragea surplusul de lei in depozite la o luna si acorda o dobanda anuala fixa egala cu cea de politica monetara.

Faptul ca banca centrala atrage bani pe perioade mai scurte de timp permite bancilor sa isi controleze mai bine lichiditatile, sustin analistii si dealerii din piata.

Citeste si:

Luni, 17 septembrie, au intrat in piata 5 miliarde lei, atrase in urma cu doua saptamani de BNR la o dobanda anuala medie de 6,75%. Banca centrala a atras la licitatia similara de lunea trecuta 4 miliarde lei in depozite la doua saptamani si a acordat o dobanda medie de 6,84% pe an.

Cursul afisat luni de Banca Nationala a Romaniei (BNR), de 3,3908 lei/euro, descrie o depreciere a monedei nationale cu 316 lei vechi (0,94%) fata de euro, de la 3,3592 lei/euro, cat era vineri.

Banca centrala a afisat in prima parte a zilei de luni un nivel al dobanzii la depozitele atrase (BUBID) pentru o zi (overnight) de 6,02% pe an, fata de 5,98% pe an cat era la sfarsitul saptamanii trecute, iar pentru depozitele overnight plasate (BUBOR), dobanda a urcat la 6,91% pe an, de la 6,86%, cat era vineri.