Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) a respins, joi, toate ofertele la licitatia de titluri de stat anuntata la un volum de 100 milioane lei cu scadenta la trei ani, deoarece a considerat inacceptabil nivelul randamentului solicitat de banci, a informat un comunicat al bancii centrale.

"Ministerul Economiei si Finantelor respinge in totalitate ofertele de cumparare depuse, considerandu-le la un nivel neacceptabil al randamentului", se arata in comunicat.

Oferta totala a bancilor a fost de 250,92 milioane lei (74,38 milioane euro), toate ofertele fiind considerate competitive. Dintre acestea, 225,4 milioane lei au fost in numele propriu al bancilor si 25,52 milioane lei in contul clientilor, potrivit NewsIn.

Au participat la licitatia organizata la sediul central al Bancii Nationale a Romaniei 12 dealeri primari: ABN Amro Bank, Alpha Bank Romania, BRD - Groupe Societe Generale, Banca Comerciala Romana, Banca Transilvania, Bancpost, Citibank Romania, Casa de Economii si Consemnatiuni, ING Bank, MKB Romexterra Bank, Raiffeisen Bank si Unicredit Tiriac Bank.

Ultima licitatie de titluri de stat de tip benchmark pe trei ani a avut loc pe 2 august, la care Ministerul Economiei si Finantelor a atras 100 milioane lei la un randament mediu de 7,04% si o rata a cuponului de 6%.

Ministerul Finantelor a anuntat ca va lansa in al treilea trimestru din 2007 sase emisiuni de obligatiuni de tip benchmark si sase emisiuni de titluri de stat cu discont, in valoare totala de 2,6 miliarde lei.

Respingerea tuturor ofertelor din partea bancilor de catre Finante vine in contextul in care dobanzile din piata monetara interbancara se situeaza la un nivel foarte scazut de 1,5-3% pe an la depozitele in lei pentru o zi (overnight), ca urmare a excesului de lichiditate din piata.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Noi titluri de stat pentru populatie. Bursa revine in atentia MFP