Modificarea normei a stabilit ca in cazul in care un agent solicita rezilierea contractului de mandat, administratorul sau agentul de marketing persoana juridica are obligatia sa notifice comisia pensiilor private in vederea retragerii avizului acestuia in termen de cinci zile, se mentioneaza in comunicatul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Totodata, in cazul avizarii agentilor de marketing, administratorul sau agentul de marketing persoana juridica transmite comisiei pensiilor private si contractele de mandat semnate, inclusiv anexele la acestea, alaturi de alte documente. Arbitrul pensiilor private a mai interzis consultantilor sa utilizeze denumirea de "broker" pentru eliminarea confuziilor care ar putea sa apara intre consultantii de pensii private si brokerii de pensii private. Actul normativ a fost transmis spre publicare in Monitorul Oficial si urmeaza sa fie disponibil si pe pagina de internet a comisiei pensiilor private.

Aderarea participantilor la un fond de pensii pe pilonul II a inceput luni, 17 septembrie, si va dura patru luni. Dupa aceasta perioada, cei care nu au optat pentru un fond de pensii vor fi distribuiti in mod aleatoriu catre fondurile autorizate, pe baza unui sistem informatic, potrivit arbitrului pensiilor private.

Conform legii, fiecare potential client al sistemului (obligatoriu pentru salariatii sub 35 de ani si optional pentru cei intre 35 si 45 de ani) trebuie sa semneze un singur contract de aderare la un singur fond, in care isi va economisi contributiile.