Aproape una din trei case din Bucuresti este ipotecata, iar din totalul imprumuturilor garantate ipotecar, in valoare de 12,2 miliarde euro inregistrate in primul semestru din 2007, o treime au fost facute in Bucuresti, a declarat presedintele Alpha Bank Romania, Sergiu Oprescu.

Numarul total al locuintelor din Bucuresti se ridica la 370.000. Potrivit lui Oprescu, prezent la Summitul De Afaceri si Investitii desfasurat in perioada 26-27 septembrie la Bucuresti, piata imprumuturilor din Romania are o structura atipica pentru regiunea Europei Centrale si de Est, deoarece ponderea imprumuturilor de consum este mult mai mare decat cea a imprumuturilor ipotecare.

Astfel, 20% dintre imprumuturile facute in cadrul sistemului bancar romanesc sunt credite ipotecare, iar 77% sunt credite de consum, afima acesta, potrivit NewsIn.

Oprescu a mai apreciat ca riscurile de propagare a crizei creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc din Statele Unite ale Americii sunt in prezent scazute, dar ca sistemul bancar romanesc ar trebui sa fie vigilent in privinta dobanzilor variabile si la contextul international de crestere a ratelor dobanzilor.

Raportul dintre valoarea imprumutului si valoare activului imobiliar a crescut la Alpha Bank Romania pana la 85%, insa exista banci ce practica rate mai mari, iar acesta este un factor de risc, a mai spus Oprescu.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si