La data raportarii, erau active sase fonduri de pensii facultative (pilonul III): AZT Moderato si AZT Vivace (administrate de Allianz-Tiriac Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Facultative), BCR Prudent (administrat de BCR Asigurari de Viata), ING Clasic si ING Optim (administrate de ING Asigurari de Viata) si Pensia Mea (administrat de Aviva Asigurari de Viata), potrivit arbitrului pensiilor private.

Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a autorizat luna trecuta al saptelea fond pe segmentul pensiilor facultative, OTP Strateg, administrat de OTP Garancia Asigurari, insa acesta nu a inceput inca activitatea. Reprezentantii companiei au declarat la inceputul acestei luni ca fondul va demara activitatea cel tarziu la sfarsitul lui septembrie.

Numarul total de participanti atras de cele sase fonduri de pensii facultative este de 11.797, distribuiti astfel: AZT Moderato - 5.703 de participanti si cu o valoare a activului net de 761.921 lei, BCR Prudent - 276 de participanti, cu un activ net de 28.871 lei, ING Clasic - 2.532 de participanti, cu un activ net de 323.176 lei, Pensia Mea - 1.640 de participanti, cu un activ de 185.136 lei, AZT Vivace - cu un activ net de 108.188 lei si 1.312 participanti si ING Optim - cu un activ net de 70.180 lei si 334 de participanti.

Cea mai mare crestere fata de saptamana anterioara a fost inregistrata de ING Optim, care a urcat cu 19,75%, in timp ce ING Clasic a crescut cu 15,89%. Valoarea activelor nete ale fondului Pensia Mea a urcat cu 24,71%, iar valoarea activelor AZT Vivace a crescut cu 94,45%. Activul net al AZT Moderato a urcat cu 29,14% fata de saptamana precedenta, iar activele nete ale BCR Prudent au avansat cu 26,25%.

Citeste si:

Pe piata pensiilor facultative, ING a lansat doua fonduri, ING Clasic si ING Optim, insa ultimul si-a inceput activitatea acum o luna.

CSSPP a mai avizat ca administratori de fonduri de pensii facultative societatea SAI Raiffeisen Asset Management.

Potrivit legislatiei in vigoare, pot contribui la pensiile private facultative salariatii cu varsta de cel mult 52 ani si sase luni. Contributia la pensiile facultative nu poate depasi 15% din salariul brut si sunt deductibile in limita a 200 de euro pe an, pentru angajat din impozitul pe venit, iar pentru angajator din impozitul pe profit.

Primele contributii in sistemul pensiilor private facultative (pilonul III) au inceput sa fie colectate in mai 2007. In acest an, contributiile pentru pensiile facultative ar urma sa insumeze 40-50 milioane euro, iar numarul participantilor ar putea ajunge la 200.000, potrivit unor estimari initiale ale CSSPP.