"Un curs de 3,30 lei/euro este confortabil pentru banca centrala si ar permite acesteia sa isi atinga obiectivul de inflatie pentru 2007", a adaugat Anghel, la prezentarea raportului despre Romania prezentat de BCR.

"Leul ar putea sa se mentina pe un trend de apreciere pe termen mediu, chiar daca vor exista conditii de volatilitate uneori. Ceea ce inseamna ca ne asteptam la o apreciere, care nu va fi lineara", a explicat economistul sef al BCR, citat de NewsIn.

Pentru ultima parte a anului, BCR estimeaza o volatilitate mai pronuntata a cursului provocata de miscarile investitorilor straini si de persistenta unor probleme de lichiditate in pietele internationale.
"Ne asteptam ca moneda unica sa ajunga la sfarsitul anului 2007 in jurul cotatiei de 3,30 lei, in timp ce anticipam ca raliul leului se ingusteaza ulterior si la finalul anului 2008 cursul va ramane in jurul a 3,10 lei/euro, in situatia in care contextul regional ramane stabil", a spus Anghel.

Citeste si:

Potrivit analizei BCR, leul a avut un start bun in anul 2007 si s-a apreciat in termeni reali cu 8.4% (6.6% in termen nominali) pana in iulie. "Urcarea puternica a leului a fost determinata de randamentele inalte din piata interbancara si cele ale emisiunilor de titluri de stat, sustinute de cresterea apetitului pentru risc al investitorilor straini, care au facut plasamente in pietele emergente", arata raportul BCR.

Anghel considera ca a existat un parg de rezistenta in jurul cotatiei de 3,10 lei/euro, dincolo de care tendinta s-a inversat si a reflectat de altfel evolutia sentimentului investitorilor fata de piata regionala, mai prudenta, dupa ce la nivel global economiile se contaminau de criza creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc din Statele Unite.