Potrivit noului regulament elaborat de CNVM, pretul actiunilor listate la Bursa va putea fi sustinut de o societate de servicii de investitii financiare, daca acesta fluctueaza artificial.

Operatorii de pe piata de capital din Romania vor putea sa realizeze activitati de stabilizare a pretului titlurilor, cind oferta de vinzare este mare, prin initierea unor ordine sau oferte de cumparare, pe o perioada determinata pentru sustinerea pretului de piata, se arata in regulamentul 13/2004 elaborat de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM).

Fluctuatii artificiale

Pe piata de capital exista riscul ca pretul actiunilor sa poata fluctua artificial datorita unor dezechilibre temporare, sustine Stere Farmache, directorul Bursei de Valori Bucuresti (BVB). De aceea, pentru a deveni o piata de incredere trebuie impuse anumite reguli, astfel incit o anumita societate de servicii de investitii financiare (SSIF) agreata de emitent sa poata interveni. Dar aceste stabilizari de pret nu se pot face impotiva situatiei economice anuntate de societate, mai spune Farmache. Cu alte cuvinte, stabilizarea actiunilor are loc doar in momentul in care pretul acestora creste foarte mult sau scade fara o justificare economica. Daca exista aceasta justificare, atunci pretul actiunilor va fluctua in functie de anunturile financiare ale emitentului.

In general, stabilizarea pretului la actiuni are loc in cazul ofertelor publice initiale, atunci cind apar vinzari foarte mari si, deci, pretul actiunilor s-ar putea prabusi. Asta deoarece actiunile noi nu au reper pe piata, adica un pret de referinta. Noua situatie n-ar da senzatia de incredere potentialilor investitori. Si atunci, intermediarii (adica SSIF-ul respectiv) isi pot asuma angajamentul sa intervina prin lansarea unor ordine mari de cumparare sau a unor oferte de cumparare, pentru stabilizarea pretului.

Cu alte cuvinte, posibilitatea ca pretul actiunilor sa scada artificial, din cauza speculatorilor ori a altor factori influentindu-i pe micii investitori sa vinda, va fi mai mica in viitor. La fel si cresterea artificiala a pretului pentru actiuni.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri