10 Octombrie 2007

OTP Bank spera sa primeasca avizul BNR pentru normele proprii in aceasta luna

OTP Bank Romania se asteapta ca BNR sa aprobe pana la finalul acestei luni normele proprii de creditare ale bancii, dupa ce a fost nevoita sa le modifice la sugestia bancii centrale, a spus, citat de NewsIn, seful departamentului de produse si canale alternative de distributie al bancii, Cristian Nae.

"Am depus dosarul cu noile norme de creditare ale OTP Bank Romania la Banca Nationala a Romaniei (BNR) de la inceputul lunii mai. Documentele transmise initial au suferit unele modificari, ca urmare a sugestiilor primite de la banca centrala. Suntem in asteptarea unui raspuns din partea BNR, speram pozitiv, in cursul acestei luni, cu privire la aceste noi norme de creditare", a declarat Nae, pentru NewsIn.
Cristian Nae nu a dorit sa dea detalii in privinta gradului maxim de indatorare si avansului minim la creditele ipotecare prevazute in normele interne inainte de a primi raspunsul BNR.

Gradul de indatorare se determina ca pondere a angajamentelor totale de plata la credite in "veniturile eligibile", care reprezinta veniturile calculate dupa ce banca scade din veniturile nete ale clientilor un "cos minim de subzistenta", ajustate in functie de numarul membrilor de familie. La stabilirea gradului de indatorare, banca mai tine cont de categoria solicitantului, precum si zona geografica de resedinta.

Unsprezece banci de pe piata romaneasca au, in prezent, normele "stampilate" de banca centrala: Alpha Bank Romania (pe 8 mai), BRD - Groupe Societe Generale (pe 25 mai), Volksbank Romania (pe 5 iunie), Banca Comerciala Romane (BCR) (pe 12 iunie), ATEbank Romania (pe 10 iulie), Banca Transilvania (pe 24 iulie), Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) (pe 7 august), Bank Leumi Romania (pe 14 august), Credit Europe Bank (pe 28 august), Romanian International Bank (pe 31 august) si Egnatia Bank (pe 5 cotombrie).

Dintre normele validate de BNR pana in prezent, doar cele ale BRD, Bancii Transilvania, Bank Leumi Romania si Romanian International Bank prevad un grad de indatorare maxim de 70%, celelate banci stabilind un nivel de cel mult 65% sau chiar 60%, in cazul ATE Bank Romania si Egnatia Bank Romania.



Citeste si