Arbitrul asigurarilor a majorat limita de despagubire pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule din ianuarie 2008, potrivit unui ordin privind aplicarerea normelor de asigurare obligatorie de raspundere civila (RCA) emis de Comisia de Supravegere a Asigurarilor (CSA).
Normele vor intra in vigoare incepand de la 1 ianuarie 2008 si se vor aplica si pentru politele de asigurare RCA emise in cursul anului 2007, dar a caror valabilitate incepe de la 1 ianuarie 2008.

Pentru pagubele materiale produse in unul si acelasi accident, indiferent de numarul persoanelor prejudiciate, limita de despagubire se stabileste pentru anul 2008 la un nivel de cel putin 150.000 euro, echivalent in lei la cursul de schimb al pietei valutare la data producerii accidentului, comunicat de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Pentru 2009, limita de despagubire pentru aceste riscuri se stabileste la un nivel de cel putin 300.000 euro, echivalent in lei la cursul de schimb al pietei valutare la data producerii accidentului.

Pentru vatamari corporale si decese, inclusiv pentru prejudicii fara caracter patrimonial produse in unul si acelasi accident, indiferent de numarul persoanelor prejudiciate, limita de despagubire se stabileste pentru anul 2008 la un nivel de cel putin 750.000 euro, echivalent in lei la cursul de schimb al pietei valutare la data producerii accidentului. Pentru 2009 insa limita de despagubire pentru aceste riscuri se stabileste la un nivel de cel putin 1.500.000 euro, echivalent in lei la cursul de schimb al pietei valutare la data producerii accidentului.

"S-au depus eforturi ca aceste norme sa fie finalizate si publicate inainte de inceperea campaniei RCA, astfel incat toti asiguratorii autorizati care practica RCA sa aiba timp sa-si pregateasca strategiile de vanzare si sa ia masuri ca activitatile asiguratorilor sa nu se mai desfasoare in spatii deschise, neamenajate corespunzator pentru acest gen de activitate", a declarat presedintele Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), Angela Toncescu.

Totodata, vigneta RCA a fost modificata prin introducerea unor elemente de siguranta, si se va aplica obligatoriu pe parbrizul vehicului, in loc vizibil din exterior, fiind eliberata impreuna cu polita de asigurare RCA, avand aceeasi serie si numar cu aceasta, se mai arata in comunicat.

Asiguratorii pot vinde polite RCA la sediile principale sau secundare. Politele mai pot fi vandute la sediile agentilor de asigurare persoane juridice, precum si la sediile principale sau secundare ale asiguratilor ori ale potentialilor asigurati persoane juridice. Se mai accepta ca loc de vanzare a politelor domiciliul sau, dupa caz, resedinta asiguratilor ori a potentialilor asigurati persoane fizice, potrivit CSA.

Pentru protejarea pagubitilor, "asiguratorii care au fost autorizati sa practice asigurarea obligatorie RCA isi asuma raspunderea pentru toate politele de asigurare RCA distribuite intermediarilor in asigurari, inclusiv pentru erorile sau omisiunile de redactare a politelor", potrivit legii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri