Sedinta de tranzactionare de ieri a fost una linistita, indicii inregistrand variatii negative de mica amploare, iar lichiditatea bursiera scazand pana la valoarea modesta de 102,6 miliarde lei. Scaderea a fost mai accentuata pe segmentul SIF-urilor care s-au depreciat cu 1,50 la suta, in timp ce BET-C si BET-ul au consemnat scaderi de circa 0,20 la suta. Dupa ce in ultimele doua luni, indicii inchideau sedintele numai pe minus, acum se pare ca piata a revenit la trendul obisnuit, care presupunea ca unei saptamani de cresteri sa-i urmeze una de scaderi. Rulajul foarte redus de ieri se pare ca se datoreaza finalizarii perioadei de transferuri de pachete mari de titluri SIF Banat-Crisana.

Asadar, cu acest emitent s-au realizat, ieri, tranzactii cifrate la doar 17,3 miliarde lei, in conditiile in care cursul s-a depreciat cu 2,22 la suta pana la pretul de 13.200 lei pe actiune. Societatea a fost surclasata in topul tranzactiilor de SIF Oltenia, cu un rulaj de 22,5 miliarde lei, si o cotatie de 12.600, in scadere cu 2,33 la suta. SIF Moldova a avut un aport la valoarea totala a tranzactiilor de 13,5 miliarde lei, iar cursul a scazut cu 1,85 la suta pana la pretul de 10.800 lei pe actiune. Cresterile de cursuri au fost, ieri, putine si de mica amploare. Astfel, doar 8 emitenti au inregistrat variatii pozitive, in frunte cu Vae Apcarom, a carei cotatie s-a apreciat cu 6,58 la suta pana la 4.050 lei pe actiune. La polul opus s-au situat 22 de societati, performanta negativa apartinand actiunilor Carbid-Fox care au inchis in scadere cu 11,71 la suta pana la 980 lei pe actiune.

IPO pentru finantarea activitatii unei societati noi, putin folosita pe piata autohtona de capital

Societatea Apa Staretului a prelungit termenul de subscriere la oferta publica initiala de vanzare de actiuni, pana la 22 iunie, dupa ce, in prealabil, perioada era cuprinsa intre 25 aprilie - 23 mai 2005, arata Finans Securities, prin intermediul careia se deruleaza oferta. Valoarea totala a ofertei este de 16,325 miliarde lei, aferenta unui numarul de 653.000 actiuni puse in vanzare, cu o valoare nominala de 25.000 de lei pe actiune. Societatea a fost infiintata in septembrie 2003 si pana la data intocmirii prospectului de oferta, nu a inregistrat activitate economica.

Afacerea se afla la acest moment in faza de studiu si planificare, iar fondurile atrase vor fi utilizate in scopul finantarii programului de dezvoltare a societatii, respectiv pentru achizitionarea echipamentelor necesare punerii in functiune a unei fabrici de imbuteliere a apei minerale in Busteni precum si pentru constructia si echiparea statiei de imbuteliere.

Valoarea capitalului social subscris si varsat al societatii Apa Staretului este de 38 miliarde lei, impartit in 1.523.600 actiuni cu valoarea nominala de 25.000 lei. Actiunile sunt detinute de un numar de 9 actionari. Actionarii cu detineri de peste 10 la suta sunt Saranna Enterprises Limited, cu o participatie de 87,47 la suta si persoana fizica Bogdan Manoiu, cu 10 la suta. Prin aceasta oferta publica, societatea va deveni din societate inchisa, societate detinuta public.

Dupa inchiderea cu succes a ofertei publice, Apa Staretului, se intentioneaza listarea actiunilor societatii la Bursa Electronica Rasdaq. Oferta reprezinta un procent de 42,85 la suta din capitalul social actual al societatii.

Analistul Razvan Pasol, director general la Intercapital Invest, avertizeaza ca una dintre principalele probleme ale pietei de capital din tara noastra este faptul ca aceasta este in cea mai mare masura o piata de schimb, pe care se schimba pachete de actiuni deja emise. Or, aceasta este doar o functie secundara a unei piete de capital, functia principala o reprezinta finantarea companiilor prin concentrarea economiilor publicului si plasarea acestora in actiuni si obligatiuni noi emise de companii.

"Acest lucru se intampla intr-o masura foarte mica in tara noastra. Numarul emitentilor care se finanteaza pe piata prin oferte primare este extrem de redus. Numarul companiilor noi care apeleaza la piata de capital pentru finantare este si mai mic", arata brokerul.

Printre ultimele societati care au derulat un IPO se afla MJ Maillis, Broker, sau International Leasing, acestea fiind societati cu un istoric operational. Exemple de societati care au derulat un IPO in vederea finantarii demararii activitatii operationale in tara noastra sunt extrem de rare si de cunoscute.Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri