Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu va reactiona cu miscari brutale si urmareste o temperare lina a cresterii economice in urmatorii trei-patru ani, prin aplicarea combinata a mai multor politici, a declarat luni guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, in cadrul unei conferinte.

Guvernatorul bancii centrale a vorbit de patru seturi de parghii principale aplicabile in evolutia economiei: politici structurale, domeniul pensiilor, politicile fiscale si politicile monetare.

"Consideram ca situatia economica este una pozitiva, administrabila, insa este nevoie de o imbunatatire a mixului de politici economice", a spus Isarescu, citat de NewsIn, in cadrul unei conferinte despre creditare.

Guvernatori a atras atentia asupra necesitatii aplicarii politicilor structurale pe piata fortei de munca, insa a mentionat ca, "realist vorbind, intr-o perioada electorala este putin probabil ca acest tip de politici sa fie aplicate".

Guvernatorul a mai explicat ca politicile fiscale nu trebuie sub nici o forma sa se mai relaxeze.

In ceea ce priveste domeniul pensiilor si salariilor, Isarescu a atras din nou atentia ca trebuie oprita cresterea "nerealista" a salariilor, insa acest lucru este greu de realizat din cauza ofertei limitate de pe piata fortei de munca si din cauza somajului scazut.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Romania si Bulgaria, tarile cu cele mai mari scumpiri din UE