O persoana care castiga lunar salariul mediu net din Romania, de 1.030 lei in luna august, poate lua, daca plateste un avans intre 5 si 25% din valoarea locuintei, un credit ipotecar de cel mult 26.000 euro, ce reprezinta aproape jumatate din pretul unei garsoniere foarte ieftine in Bucuresti.
Pentru o persoana cu un venit lunar net echivalent cu salariul mediu pe economie, bancile sunt dispuse sa acorde credite ipotecare sau imobiliare cuprinse intre 21.000 euro si 26.000 euro, pentru care ratele lunare platite de client bancii sunt intre 113 si 177 euro, potrivit NewsIn.

Credit Europe Bank poate acorda unui roman platit cu salariul mediu un imprumut de cel mult 44.000 franci elvetieni (26.180 euro), cu o dobanda anuala de 4,5%, fixa in primul an si variabila pentru restul perioadei pentru care este contractat creditul, de cel mult 30 de ani.

Pentru acest tip de imprumut este prevazuta o perioada de gratie de sase luni, in care clientul nu plateste nimic, urmata de un interval de patru ani, in care debitorul plateste aproximativ 276 franci elvetieni (164 euro) pe luna, dupa care rata lunara se fixeaza la 400 franci elvetieni (238 euro la cursul de schimb actual). Rata dobanzii pentru acest imprumut, care devine variabila dupa primul an, evolueaza in functie de dobanzile de referinta din piata interna si internationala, iar in prezent este de aproximativ 5,5%, au mai explicat reprezentantii Credit Europe Bank. De asemenea, clientul trebuie sa dispuna de cel putin 5% din valoarea locuintei pe care vrea sa o achizitioneze pentru a putea imprumuta banii de la banca.

La Raiffeisen Bank, cel mai ieftin credit care poate fi contractat, cu venitul mediu pe economie, este unul ipotecar, de cel mult 43.792 franci elvetieni, echivalentul a aproximativ 26.000 euro (86.840 lei). Acest imprumut este pe 30 de ani, iar clientul plateste o rata de 298 franci elvetieni (aproximativ 177 euro) pe luna si o dobanda de 3,9%, fixa in primul an si variabila pana la scadenta. Potrivit reprezentantilor bancii, acest imprumut in franci elvetieni este cel mai accesibil raportat la un venit de 1.000 lei, datorita ratei dobanzii destul de scazute fata de creditele in alte monede.

Banca Romaneasca are pentru romanul platit cu salariul mediu pe economie tot un credit in franci elvetieni, cu o valoare maxima de 40.600 franci (23.800 euro), acordat pe o perioada de 35 ani. Pentru acest imprumut, clientul trebuie sa plateasca lunar 192 franci elvetieni (circa 114 euro), iar rata dobanzii este de 4,5% in primul an, urmand sa varieze in restul de 34 de ani pana la returnarea integrala a creditului. Clientul trebuie sa dispuna, insa, de 25% din valoarea locuintei pentru a putea contracta acest imprumut.

Alpha Bank Romania poate acorda unei persoane platita cu salariul mediu un credit in euro, cu o valoare maxima de 23.000 euro, pe o perioada de 30 de ani, pentru care rata lunara este de 137 euro si nivelul avansului este de 15%. Rata dobanzii pentru acest imprumut este de 5,9%, fixa in primul an, urmand ca in restul intervalului pana la returnarea creditului sa varieze in functie de evolutia dobanzii interbancare din zona euro Euribor si a ratei dobanzii pentru depozitele overnight plasate in lei (BUBOR).

Banca Comerciala Romana (BCR) poate acorda unei persoane cu venitul mediu pe economie un credit imobiliar de cel mult 21.000 euro, pentru o perioada de 30 de ani. Rata lunara pentru acest imprumut este de 133 euro, iar dobanda este de 5,9% in primul an, urmand sa varieze pentru restul perioadei de 29 de ani. O conditie specifica impusa de BCR este ca debitorul sa aiba cel putin un an vechime la locul de munca. Majoritatea bancilor impun, din acest punct de vedere, o vechime de cel putin 6 luni la ultimul loc de munca sau de un an pe cartea de munca si 3 luni la locul de munca actual.

Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) poate oferi unui client cu un venit lunar de 1.000 lei un credit ipotecar de 40.000 lei, pe o perioada de 35 de ani, cu o dobanda variabila in tot acest interval, de 9,75%, pentru care rata lunara platita ar fi de 337 lei, au explicat reprezentantii bancii. Avansul minim pentru acest tip de imprumut este de 15%. Pentru a contracta acest credit, clientul trebuie sa fi lucrat deja cel putin trei luni la ultimul loc de munca si sa prezinte o serie de documente, printre care adeverinta de venit, un precontract intre cumparatorul si vanzatorul locuintei, copii dupa actele locuintei si dupa cartea de identitate, precum si cea mai recenta factura pentru utilitati.

Banca centrala a afisat, miercuri, un nivel al dobanzii pentru depozitele overnight plasate (BUBOR) de 6,41% pe an.

In luna august 2007, castigul salarial mediu nominal brut a fost de 1.395 lei, cu 0,5% mai mic fata de luna precedenta. Castigul salarial mediu nominal net a fost de 1.030 lei, in scadere fata de luna iulie cu 10 lei (1%), dar in crestere cu 22,5% fata de august 2006.

Un studiu realizat de PricewaterhouseCoopers arata ca valoarea salariului mediu net a crescut in ultimul an cu 22% fata de anul precedent, cele mai mari urcari inregistrandu-se in domeniile IT, financiar-bancar si de resurse umane.

Potrivit ofertei de pe piata imobiliara, pretul mediu al unei garsoniere cu suprafata de 35 metri patrati din Bucuresti este de circa 67.000 euro, adica peste 1.900 euro/metru patrat. Pretul unei astfel de garsoniere poate varia in functie de zona, imbunatatiri sau etajul la care este situata locuinta. De exemplu, pentru garsonierele din zona Rahova, pretul mediu este de aproximativ 64.000 euro, in cartierul Crangasi acesta este de 65.700 euro, iar intr-o zona precum Unirii, pretul mediu al unei garsoniere este de peste 82.000 euro.
Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri