Moneda nationala era cotata joi seara la peste 3,35 lei/euro, in depreciere cu un ban fata de miercuri seara, ca urmare a anularii licitatiei pentru titluri de stat tinuta de Finante si in contextul asteptarii ofertelor la emisiunea de eurobonduri, la care vineri este termenul limita, spun dealerii.

Dupa deschiderea sedintei valutare la 3,3400-3,3430 lei/euro, euro s-a mentinut, cu usoare fluctuatii, in apropiere de nivelul de deschidere, pentru ca apoi sa fluctueze intre 3,34 si 3,35 lei/euro. Dupa amiaza, leul a inceput sa piarda teren, depasind la un moment dat pragul de 3,36 lei/euro, si era cotat cu 3,3530-3,3560 lei/euro in jurul orei 17.

"Cred ca deprecierea leului a fost cauzata de licitatia anulata de titluri de stat, pentru ca in regiune monedele au avut mai degraba o tendinta de apreciere fata de euro. Se asteapta si ofertele la licitatia de obligatiuni in euro, care se depun pana maine", a declarat dealerul Bancii Transilvania Florin Bota, potrivit NewsIn.

Vineri, 18 octombrie, ora 15, este termenul limita de depunere a ofertelor pentru emisiunea de obligatiuni in euro (eurobonduri) a Ministerului Economiei si Finantelor, in valoare de cel putin 500 milioane euro, cu o scadenta de zece ani.

Cursul afisat joi de Banca Nationala a Romaniei (BNR), de 3,3451 lei/euro, descrie o apreciere usoara a monedei nationale, cu 0,1% fata de euro, de la 3,3484 lei/euro, cat era miercuri.

Pe pietele internationale, dolarul s-a depreciat joi pana la noi cotatii minime istorice, depasind pentru prima data pragul de 1,43 dolari/euro, iar in jurul orei 17:20, ora Romaniei, moneda americana se tranzactiona cu 1,4289 dolari/euro.

Cursul afisat joi de BNR arata o apreciere a monedei nationale cu peste un ban (0,62%) fata de dolar, de la 2,3616 lei/dolar, cat era miercuri, la 2,3470 lei/dolar.

Banca centrala a afisat in prima parte a zilei de joi un nivel al dobanzii la depozitele atrase (BUBID) pentru o zi (overnight) de 6,44% pe an, fata de 6,41% pe an cat era in ziua precedenta, iar pentru depozitele overnight plasate (BUBOR), dobanda a coborat nesemnificativ la 7,03% pe an, de la 7,04% pe an cat era miercuri.

Dobanzile interbancare locale la depozitele overnight (pentru o zi) in lei s-au mentinut joi la 6-7% pe an.

Ministerul Economiei si Finantelor a respins, joi, pentru a treia oara consecutiv, toate ofertele la licitatia de titluri de stat benchmark anuntata la un volum de 100 milioane lei cu scadenta la cinci ani, considerand prea mare randamentul solicitat de banci.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si