Banca Comerciala Romana (BCR) urmareste sa creasca gradul maxim de indatorare pana la 70% de la 65%, cat este in prezent, si sa scada nivelul avansului minim pana la sfarsitul acestui an, a declarat, luni, directorul departamentului de credite pentru populatie al BCR, Dorin Cojocaru.
Acesta a adaugat ca banca anticipeaza o crestere cu cel putin 10% a volumului creditelor in euro acordate populatiei pe segmentul imprumuturilor cu garantii reale, ca urmare a diminuarii dobanzilor percepute de banca din 22 octombrie pana la sfarsitul acestui an.

BCR a scazut dobanzile pentru creditele de nevoi personale cu ipoteca, pentru creditele imobiliare si pentru cele ipotecare cu aproximativ 0,5% pentru clientii "standard" si cu aproape 1% pentru clientii "fideli". BCR ii considera clienti "fideli" pe cei care, in momentul solicitarii creditului, si-au incasat, de cel putin doua luni, salariul sau pensia intr-un cont curent deschis la BCR, potrivit NewsIn.

Pentru creditul de nevoi personale garantat cu ipoteca, dobanda a scazut de la 7,4% la 6,95% pentru clientii standard si la 6,45% pentru clientii considerati "fideli". Pentru creditele imobiliare si ipotecare, dobanda s-a diminuat de la 6,2% la 5,8% pentru un client standard si la 5,3% pentru clientii fideli.

Cojocaru a mai explicat ca, desi creditele imobiliare au inceput sa fie din ce in ce mai solicitate, imprumuturile de consum raman preponderente in Romania iar rata de crestere a acestora este superioara ratei de crestere pentru creditele imobiliare.

BNR a validat, pe 12 iunie, normele de creditare ale BCR, care prevedeau un grad maxim de indatorare de 65% din venitul net al solicitantilor. Gradul de indatorare admis pentru fiecare solicitant depinde de profilul de risc al clientilor, rezultat in urma unei analizei de tip "scoring", si de istoricul sau bancar, fiind dezavantajati cei care au avut deja restante la plata.

Totodata, prin noile norme BCR renunta la acoperirea cu garantii a creditului imobiliar in proportie de 133%. Astfel, in cazul creditelor de consum, gradul de acoperire cu garantii poate varia intre zero si 100%, iar in cazul imprumuturilor pentru investitii imobiliare, garantiile minime acceptate de banca sunt de 80% din valoarea imprumutului.

Unsprezece banci de pe piata romaneasca au, in prezent, normele "stampilate" de banca centrala: Alpha Bank Romania (pe 8 mai), BRD - Groupe Societe Generale (pe 25 mai), Volksbank Romania (pe 5 iunie), Banca Comerciala Romane (BCR) (pe 12 iunie), ATEbank Romania (pe 10 iulie), Banca Transilvania (pe 24 iulie), Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) (pe 7 august), Bank Leumi Romania (pe 14 august), Credit Europe Bank (pe 28 august), Romanian International Bank (pe 31 august) si Egnatia Bank (pe 5 cotombrie).

Dintre normele validate de BNR pana in prezent, doar cele ale BRD, Bancii Transilvania, Bank Leumi Romania si Romanian International Bank prevad un grad de indatorare maxim de 70%, celelate banci stabilind un nivel de cel mult 65% sau chiar 60%, in cazul ATE Bank Romania si Egnatia Bank Romania.





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri