Camera Deputatilor a completat Legea 136/1995 privind asigurarile si reasigurarile in Romania, iar modificarile se refera la constatarea amiabila in caz de accidente de circulatie din care au rezultat numai pagube materiale, a anuntat Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

In caz de accidente, instiintarea societatilor de asigurare se poate face si in baza unui formular tipizat, denumit "constatare amiabila de accident", pe care conducatorii vehiculelor respective consemneaza circumstantele producerii evenimentului, datele personale de identificare, ale vehiculelor implicate, precum si ale propriilor asiguratori.

Ramane in vigoare si procedura de constatare a accidentului de catre Politia rutiera prin completarea procesului verbal de constatare, iar partile implicate in accident pot opta pentru una din variante.

Forma, dimensiunile, continutul precum si procedurile privind utilizarea formularului tipizat de constatare amiabila vor fi stabilite prin norme emise de catre arbitrul asigurarilor, potrivit NewsIn.

Totodata, CSA impreuna cu reprezentantii tuturor societatilor din domeniul asigurarilor vor definitiva normele pentru punerea in aplicare a procedurilor de constatare amiabila in caz de accidente de circulatie din care au rezultat numai pagube materiale.

Arbitrul asigurarilor a majorat, acum doua saptamani, limita de despagubire pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule din ianuarie 2008, potrivit unui ordin privind aplicarerea normelor de asigurare obligatorie de raspundere civila (RCA).

Pentru pagubele materiale produse in unul si acelasi accident, indiferent de numarul persoanelor prejudiciate, limita maxima a fost stabilita pentru anul 2008 la un nivel de 150.000 euro, echivalent in lei la cursul de schimb al pietei valutare la data producerii accidentului, comunicat de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Pentru 2009, limita maxima de despagubire pentru aceste riscuri a fost stabilita la un nivel de 300.000 euro, echivalent in lei la cursul de schimb al pietei valutare la data producerii accidentului.

Pentru vatamari corporale si decese, inclusiv pentru prejudicii fara caracter patrimonial produse in unul si acelasi accident, indiferent de numarul persoanelor prejudiciate, limita maxima de despagubire a fost stabilita pentru anul 2008 la un nivel de 750.000 euro, echivalent in lei la cursul de schimb al pietei valutare la data producerii accidentului. Pentru 2009, insa, limita maxima de despagubire pentru aceste riscuri a fost stabilita la un nivel de 1.500.000 euro, echivalent in lei la cursul de schimb al pietei valutare la data producerii accidentului.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri