Inrautatirea perspectivelor privind inflatia ar putea determina boardul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) sa decida urcarea dobanzii de politica monetara de la 7% la 7,5% in sedinta de miercuri, 31 octombrie, estimeaza analistii grupului financiar Citi
"Inrautatirea perceptiei din piata asupra perspectivelor inflatiei ne sugereaza ca o inasprire a politicii monetare este inevitabila ", se spune in raportul Citi asupra pietelor emergente din Europa, Orientul Mijlociu si Africa.

Analistii de la Citi anticipeaza chiar o urcare a dobanzii cheie a BNR la 7,75% in urmatoarele sase luni, urmand ca aceasta sa fie coborata la 7,50% intr-un interval cuprins intre noua luni si un an.

Raportul Citi aminteste ca banca centrala a mentinut rata dobanzii cheie la 7% in iulie si in septembrie, dupa ce o coborase cu 1,75 puncte procentuale in prima jumatate a anului. Mentinerea dobanzii de politica monetara a fost motivata de BNR prin presiuni din partea cererii, cresterea cheltuielilor guvernamentale si incertitudini legate de atitudinea investitorilor fata de pietele emergente. "Decizia BNR de a mentine dobanzile la nivelul existent sugereaza ca riscurile au cantarit mai mult in procesul de decizie, ceea ce, in opinia noastra, este un pas pozitiv spre sporirea credibilitatii", se mai arata in raportul Citi.

Dupa eventuala urcarer a dobanzii din 31 octombrie, analistii de la Citi anticipeaza mentinerea dobanzii cheie la 7,5% pana la finalul anului, insa BNR va actiona mai agresiv in sensul sterilizarii excesului de lichiditate de pe piata monetara. "In opinia noastra, BNR va trimite semnale importante prin suma operatiilor de sterilizare si prin dobanda la care va atrage excesul de lichiditate", se mai arata in raport.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri