Banca Nationala a Romaniei (BNR) a validat normele interne de creditare ale OTP Bank Romania, care permit un grad maxim de indatorare de 70% din veniturile clientilor din randul populatiei si acordarea de credite ipotecare cu avans cuprins intre 0-20%

Gradul maxim de indatorare si nivelul minim al avansului pentru creditelor ipotecare variaza in functie de profilul de risc al fiecarui client.

Pentru cresterea sumei imprumutate, OTP Bank Romania poate accepta cel mult trei coplatitori pentru calculul veniturilor cumulate. In cazul creditelor cu garantie ipotecara, coplatitorii nu trebuie sa aiba acelasi domiciliu cu al solicitantului principal al creditului.

Valoarea cheltuielilor de subzistenta luate in considerare de OTP Bank Romania pentru calculul gradului de indatorare se ridica la 245 lei de persoana.

Odata cu aprobarea noilor norme de creditare de catre BNR, OTP Bank Romania a inceput faza de implementare a acestora in sistemul informatic al bancii si a precizat ca va anunta in cel mai scurt timp data exacta la care va incepe sa acorde astfel de credite pentru populatie.

"In conformitate cu prevederile art. 3 din regulamentul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) nr.3/2007 privind limitarea riscului de credit la creditele destinate persoanelor fizice, OTP Bank Romania a primit de la BNR validarea normei de creditare- persoane fizice a OTP Bank Romania SA, aprobata in sedinta directoratului OTP Bank Romania in data de 19 septembrie 2007", se arata in comunicatul bancii.

OTP Bank Romania este a 12-a banca de pe piata romaneasca care are normele "stampilate" de banca centrala, dupa Alpha Bank Romania (pe 8 mai), BRD - Groupe Societe Generale (pe 25 mai), Volksbank Romania (pe 5 iunie), Banca Comerciala Romane (BCR) (pe 12 iunie), ATEbank Romania (pe 10 iulie), Banca Transilvania (pe 24 iulie), Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) (pe 7 august), Bank Leumi Romania (pe 14 august), Credit Europe Bank (pe 28 august), Romanian International Bank (pe 31 august) si Egnatia Bank (pe 5 octombrie).

Dintre normele validate de BNR pana in prezent, doar cele ale BRD, Bancii Transilvania, Bank Leumi Romania si Romanian International Bank prevad un grad de indatorare maxim de 70%, celelate banci stabilind un nivel de cel mult 65% sau 60%, in cazul ATEbank Romania si Egnatia Bank Romania.


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
OTP a revizuit contractele pentru conversia creditelor in franci