Leul a inchis luna octombrie la 3,3360 lei/euro, in usoara apreciere (0,59%) fata de finalul lunii anterioare, dar ingrijorarile investitorilor legate de pietele emergente si de datele negative despre economia Romaniei au facut ca leul sa oscileze intr-un interval de 8 bani (2,44%) in decursul lunii
Leul s-a depreciat usor in primele zile de octombrie de la 3,35 la 3,37 lei/euro, iar dealerii au pus miscarea pe seama concluziilor delegatiei Fondului Monetar International (FMI) si a instabilitatii determinate de motiunea de cenzura depusa de PSD.

De pe 5 pe 10 octombrie, insa, leul a reusit sa recupereze ternul pierdut, ca urmare a respingerii de catre Parlament a motiunii de cenzura depuse de PSD si a nivelului ridicat la care se situau dobanzile interbancare, de 7,75-8% pe an, anunta NewsIn.

Institutul National de Statistica (INS) a anuntat pe 10 octombrie ca inflatia anuala a ajuns in septembrie la 6,03%, cu mai mult de un punct procentual peste nivelul superior al intervalului care incadreaza tinta de inflatie de 4% a Bancii Nationale a Romaniei (BNR) pentru sfarsitul lui 2007.

Datele privind accentuarea peste asteptari a inflatiei in luna septembrie a crescut asteptarile jucatorilor din piata cu privire la majorarea dobanzii de politica monetara la sedinta din 31 octombrie. O dobanda mai avantajoasa la depozitele in lei face moneda nationala mai atragatoare pentru plasamentele investitorilor, motiv pentru care leul s-a apreciat pe 10 octombrie pana la nivelul de 3,3185 lei/euro, dupa cum arata datele BNR.

Evolutia slaba a burselor si stirile despre criza creditelor din Statele Unite care a afectat o serie de banci din intreaga lume au avut, ulterior, un impact negativ asupra leului. A urmat o depreciere treptata a leului fata de euro, pana aproape de 3,36 lei/euro, in ton cu evolutia similara a celorlalte monede ale tarilor din regiune. Analistii au observat, insa, ca deprecierea monedelor emergente a accelerat ieftinirea leului, insa in momentul in care acestea au inceput sa se aprecieze fata de euro, leul nu le-a urmat.

Leul a recastigat o parte din terenul pierdut, pana la 3,35 lei/euro, dupa publicarea interviului cu consilierul guvernatorului BNR, care a lasat sa se inteleaga ca este foarte probabil ca banca centrala sa majoreze dobanda cheie la urmatoarea sedinta de politica monetara, din 31 octombrie. Atragerea leilor in exces din piata de banca centrala in depozite la cinci zile si o dobanda anuala de 7% a dus, de asemenea, la apreciereausoara a monedei nationale.

Ulterior, insa, leul s-a depreciat brusc pana spre 3,40 lei/euro, iar dealerii au pus miscarea pe seama licitatiei pentru titlurile de stat anulate de Ministerul Economiei si Finantelor (MEF), pentru ca in regiune monedele au avut mai degraba o tendinta de apreciere fata de euro. De asemenea, analistii au reiterat neincrederea investitorilor in leu si economia Romaniei, ca urmare a datelor macroeconomice negative. Toate acestea se pare ca au contribuit la deprecierea leului pe 22 octombrie pana la 3,3995 lei/euro, dupa cum arata datele bancii centrale.

Ulterior, leul si-a revenit usor fata de moneda europeana, ca urmare a tendintei de apreciere inregistrate si de celelalte monede din regiune, dar si a nevoii de lei a clientilor care urmau sa isi plateasca taxele si impozitele pe trimestrul al treilea.

Piata a continuat, totusi, sa astepte sedinta consiliului de administratie al BNR, iar dupa anuntarea majorarii dobanzii de politica monetara de la 7% la 7,5% pe an, au aparut vanzari masive de valuta in schimbul leilor din partea jucatorilor nerezidenti care au prins informatia, fapt care a dus la aprecierea monedei nationale cu circa 3 bani (aproape 1%) in fata euro.

Leul a continuat sa se aprecieze puternic si pe 1 noimbrie dimineata, pana in apropierea nivelului de 3,30 lei/euro, de data aceasta ca urmare a ordinelor de cumparare de lei venite de la clientii locali ai bancilor. Ulterior, leul s-a depreciat usor, iar cursul valutar s-a stabilizat in apropierea nivelului de 3,34 lei/euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri