Scaderile la Bursa continua. Toti indicii au pierdut ieri mai mult decat in sedinta precedenta, inchizand la variatii negative, in medie de 2,8%. De data aceasta, valoarea totala a tranzactiilor a depasit 100 miliarde de lei, insa ramane, totusi, la un nivel modest, de 147 miliarde.
Scaderile au fost provocate de lipsa cumparatorilor. "Au fost ordine mari de vanzare, nesustinute de cele de cumparare si, astfel, preturile au scazut", explica Dan Deak, broker la societatea de brokeraj Alpha Finance Romania.

Rompetrol Rafinare (RRC) a fost cel mai tranzactionat emitent al sedintei, atat din punctul de vedere al volumului transferat, 33,2 milioane de actiuni, cat si al rulajului efectuat, de 28,9 miliarde de lei. Pretul titlurilor RRC a scazut insa cu 6%, ajungand la 834 lei/actiune. "Este posibil ca RRC sa fi scazut din cauza ratingului Fitch negativ", spune Adrian Ciudin, trader la agentia de brokeraj Carpatica Invest. O alta cauza ar putea fi audierea lui Dinu Patriciu, presedintele Petromidia, la Parchetul General.

Pe de alta parte, Adrian Ciudin explica scaderile de ieri de la Bursa prin lipsa banilor de pe piata. "Cei care vand nu mai baga banii in piata. Este sfarsit de luna, iar multi investitori isi inchid pozitiile". Cea mai mare scadere a pretului a fost inregistrata la actiunile societatii imobiliare Impact (IMP). Titlurile s-au depreciat cu 23,7%, inchizand la 5.150 lei. Motivul: "ieri a fost prima zi de ex-dividend", declara Dan Deak, adica cei care au cumparat titluri IMP ieri nu beneficiaza de actiuni gratuite.

Cel mai tranzactionat emitent de la categoria I a fost, si de data aceasta, Banca Transilvania (TLV), care insa n-a facut exceptie de la tendinta generala a pietei, de scadere. Actiunile TLV au pierdut 3,3%, pana la nivelul de 7.300 lei/actiune, in conditiile in care s-au tranzactionat 2,9 milioane de actiuni, cu o valoare totala de 21,7 miliarde de lei. Titlurile BRD au inregistrat o depreciere putin mai mica, de 2,3%, 44.500 lei/actiune. S-au transferat 470.000 lei/actiune, cu un rulaj de 21,5 miliarde de lei.

Titlurile celor cinci societati de investitii financiare au scazut, in medie, cu 3,7%, cel mai mult avand de suferit actiunile SIF Banat-Crisana, care au coborat la valoarea de 12.700 lei/actiune. SIF 2 Moldova si SIF 4 Muntenia au scazut cu 2,8%, pretul fiind de 10.400 lei/actiune, respectiv, 8.450 lei/actiune. SIF 1 Banat-Crisana a facut obiectul unei tranzactii Deal (speciala) in cadrul careia au fost transferate 170 mii de actiuni la pretul de 12.500 lei/actiune. Valoarea tranzactiei a fost de 2,1 miliarde de lei.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri