BCR a dat credite populatiei de 13 mld. lei in primele noua luni

Volumul creditelor acordate populatiei in primele noua luni ale anului au fost de 13 miliarde lei (3,87 miliarde euro), dintre care 22 % au fost credite ipotecare, 28% credite de consum cu ipoteca si 50 % credite de consum, a spus directorul directiei de retail a BCR, Dorin Cojocaru.

Reprezentantii Bancii Comerciale Romane (BCR) estimeaza pentru urmatorii trei ani o crestere a volumului creditelor cu pana la 65%, peste media pietei, care ar trebui sa avanseze cu 45-50%.

BCR a anuntat o crestere semnificativa a volumului de credite ipotecare acordate dupa aprobarea de catre BNR a normelor proprii de creditare, pe 12 iunie. Banca, a patra de pe piata pentru care banca centrala a stampilat normele interne de creditare, a inceput sa acorde credite "relaxate" de la inceputul lunii iulie, astfel incat a inregistrat o crestere de cinci ori a volumului de credite ipotecare acordate in trimestrul al treilea al acestui an fata de perioada echivalenta din 2006, potrivit NewsIn.

Potrivit acestor norme, banca accepta un grad de indatorare de pana la 65% din venitul net eligibil al familiei solicitantilor de credit si poate acorda imprumuturi ipotecare cu avans mai mic de 25%.

BCR a afisat un profit net de 725,8 milioane lei (219,6 milioane euro) in primele noua luni ale acestui an, mai mare cu 21,2% fata de acelasi interval din 2006, sustinut de avansul creditelor acordate.

Volumul agregat al portofoliului de credite catre clienti (inainte de provizionare, IFRS) a crescut cu 31,8% in primele noua luni din 2007, de la 24,57 miliarde lei (7,27 miliarde euro) la 31 decembrie 2006 la 32,39 miliarde lei (9,69 miliarde euro) la finalul lunii septembrie.

Creditele acordate in moneda nationala au o pondere de peste jumatate (52,56%) in portofoliul BCR, "peste media pietei", potrivit raportului BCR. Imprumuturile catre companii (corporate) au o pondere de 48,7% din totalul creditelor acordate clientilor, in timp ce cota retail - segment care include si microintreprinderile - este de 51,3%.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri