Industria bancara ramane una din cele mai profitabile sectoare din economia romaneasca. Profitabilitatea bancilor a fost influentata in primul rand de competitia tot mai puternica de pe piata, dar si de investitiile masive care lovesc in rata de crestere a castigurilor obtinute in sistemul bancar.
Cu toata acestea, bancile romanesti continua sa obtina evolutii pozitive ale principalilor indicatori financiari comparativ cu rezultatele inregistrate in perioada similara a anului trecut.

BCR si BRD - Groupe Societe Generale sunt liderii sistemului bancar romanesc in functie de profiturile nete pe care le-au inregistrat in primele noua luni ale acestui an. Insa, in contextul in care Raiffeisen, Unicredit Tiriac si ING nu au publicat inca bilantul la noua luni, nu se stie daca fuziunea dintre HVB, Banca Tiriac si UniCredit a facut ca topul celor mai profitabile patru banci din Romania sa se modifice fata de anul trecut. Rezultatele UniCredit Tiriac Bank vor fi date publicitatii chiar astazi.

Cel mai mare grup financiar de pe piata romaneasca, Banca Comerciala Romana (BCR), ramane pe primul loca in functie de profotabilitate, cu un profit net de 725,8 milioane lei (219,6 milioane euro) in primele noua luni ale acestui an, mai mare cu 21,2% fata de acelasi interval din 2006, sustinut de avansul creditelor acordate.

Locul doi este ocupat de BRD - Groupe Societe Generale care a anuntat un profit net in crestere cu 43% in primele noua luni ale anului fata de perioada similara a anului trecut pana la 682 milioane lei (207 milioane euro), pe fondul sporirii portofoliului de credite cu 42%.

"Rezultatul obtinut se situeaza in parametrii prevazuti in bugetul anului 2007. In contextul unei piete bancare care incepe sa se stabilizeze, BRD gaseste metode de diversificare a ofertei de produse si servicii, astfel incat sa permita o crestere importanta a activitatii si a rezultatelor", a declarat presedintele BRD, Patrick Gelin.

Cei doi grei bancari care inca nu si-a au anuntat rezultatele financiare la noua luni, UniCredit Tiriac Bank si Raiffeisen Bank Romania, au toate motivele sa ramana pe primele pozitii in Top 10 al profitabilitatii. Raiffeisen Bank Romania a ajuns la active de 5,097 miliarde euro dupa primele noua luni ale acestui an, in crestere cu 9,8% fata de sfarsitul lui 2006.

Urmatoarele clasate, bancile olandeze ABN Amro si ING, nu obisnuiesc sa dea publicitatii rezultatele financiare la jumatate de an.

Banca Transilvania a obtinut in primele noua luni al acestui an un profit net de 133,51 milioane lei (39,78 milioane euro), in crestere cu 58,2% fata de intervalul similar al anului 2006, cand profitul net al bancii a fost de 84,29 milioane lei.

"Rezultatele financiare ale bancii, la incheierea primelor noua luni ale anului, inseamna aproape atingerea obiectivelor anuale cu trei luni inainte de sfarsitul acestuia. Astfel, tintele de profit si nivel de activitate pentru anul in curs vor fi depasite substantial, sustinand in continuare investitiile si dezvoltarea bancii", a declarat directorul general al Bancii Transilvania, Robert C. Rekkers.

Bancpost, a obtinut un profit net de 14,5 milioane euro in primele noua luni ale acestui an din afacerile derulate pe piata romaneasca, interval marcat de lansarea a trei noi afaceri.

Astfel, EFG Eurobank, actionarul bancii, a anuntat ca a inregistrat pe piata romaneasca un venit operational de 172 milioane euro, in crestere cu 60% fata de acelasi interval al anului trecut. Cheltuielile operationale au insumat 130 milioane euro, iar profitul inainte de impozitare a fost de 18 milioane euro in intervalul ianuarie-septembrie 2007.

De asemenea, si grecii de la Alpha Bank stau bine in topul celor mai consistente cresteri ale profitului in primele sase luni. Banca a obtinut in primele noua luni ale acestui an un profit inainte de impozitare de 23,3 milioane euro, in scadere cu 16,8% fata de intervalul similar din 2006, cheltuielile avansand mai rapid decat veniturile.

CEC, ultima banca comerciala ramasa in portofoliul statului, a obtinut un profit net de 70 milioane lei (21 de milioane de euro) in primele noua luni ale acestui an, de peste doua ori (+112%) mai mare decat in acelasi interval al anului trecut, pe fondul avansului portofoliului de credite acordate clientilor nebancari cu 65%.

Profitul brut al Volksbank România, un alt jucator cu o crestere spectaculoasa a profitabilitatii, a crescut cu 62% în primele nouã luni ale anului 2007, fata de perioada similarã a anului trecut, pânã la 16,2 milioane euro, pe fondul extinderii reþelei teritoriale si majorãrii cu 187% a volumului de credite acordate.










Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri