Romania, codasa in regiune ca acces la finantare

Romania se numara printre ultimele patru tari din Europa Centrala si de Est dupa accesul la finantare, dintre cele 24 de state incluse in cel mai recent raport publicat de Banca Mondiala pe aceasta tema, cu un calificativ de aproximativ 1,2 dintr-un nivel maxim de 2,5, arata studiul.

Accesul la surse de creditare este cel mai dificil in Polonia, urmata de Moldova, Bulgaria si Romania, mai considera specialistii Bancii Mondiale. Dintre statele din regiune, accesul la finantare este cel mai usor in Lituania, Estonia si Letonia, tari care se apropie de calificativul 2.

Din punctul de vedere al calitatii informatiilor despre creditare din piata, Romania se plaseaza pe locul 9 din 24, dupa Lituania, pe primul loc, urmata de Estonia, Ungaria, Kazahstan, Slovenia, Macedonia, Slovacia si Bulgaria, pe locul 8. Clasamentul este stabilit prin acordarea unor calificative de la -1 la 5, cel mai ridicat fiind cel primit de Lituania, de 4,5, iar cel mai scazut, in jurul valorii nule, fiind acordat unor state precum Moldova, Albania sau Ucraina. Calificativul primit de Romania este de aproximativ 0,5, potrivit studiului "Finance for All", care se bazeaza pe datele pentru anul 2006.

Raportul subliniaza importanta adoptarii, de catre statele emergente, a prevederilor Basel II, "prin care este probabil sa observam o dezvoltare considerabila a sistemului informatiilor despre finantare".
"Cu cat analizele statistice referitoare gradul de risc al creditelor devin mai sofisticate, cu atat debitorii mici au beneficii mai importante, datorita accesului mai ieftin la imprumuturi bancare", considera specialistii Bancii Mondiale.

Studiul mai arata ca intrarea unor mari jucatori internationali pe pietele financiar-bancare emergente nu aduce neaparat, pe termen scurt, un acces mai usor la informatiile despre finantare.

"Multe dintre bancile straine sunt grupuri relativ mari, care ar putea intampina dificultati in intelegerea unor aspecte ale culturii locale a afacerilor. Bancile mari au un avantaj in privinta tranzactiilor de importanta majora, insa bancile mici, locale, sunt avantajate in privinta imprumuturilor acordate firmelor mici si mijlocii", arata raportul Bancii Mondiale.

Potrivit acestuia, in timp, extinderea progresiva a informatiilor despre creditare va tinde sa diminueze aceste diferente, insa, in prezent, "mediul financiar-bancar in statele in tranzitie este mai opac decat in economiile avansate".


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri