Numit in urma cu patru luni director executiv al GE Money Romania, americanul de origine slovaca Ronald Malak a ajuns sa cunoasca foarte bine piata locala, explicand intr-un inteviu acordat Wall-Street care sunt particularitatile pietei de consumer finance din Romania.
Oficialul GE Money, grup prezent in Romania prin Motoractive Leasing, Ralfi si Domenia Credit, spune ca, cresterea dobanzii cheie operata de BNR, contextul international tot mai intunecat si pretul ridicat al petrolului vor duce la o crestere continua a dobanzilor la credite pe piata locala. “Ma astept la un ciclu de unu - doi ani in care nivelul dobanzilor va creste constant, chiar daca Romania este una din tarile cel mai putin expuse crizei internationale datorita ritmului accelerat de dezvoltare”, ne-a declarat Ronald Malak, care are peste douazeci de ani de experienta in consumer finance la nivel international.

Pentru fiecare luna petrecuta la conducerea GE Money Romania, Ronald Malak, in varsta de 56 de ani, a gasit cate o particularitate a pietei locale de consumer finance. In primul rand, americanul crede ca piata locala are un ritm de crestere mai mare decat cred specialistii din exterior. Mai mult, Malak se arata fermecat de calitatea angajatilor din Romania, in comparatie cu cei de pe piete ca Polonia sau Slovacia. “Nici in Polonia nu am intalnit ca aici angajati de entry-level care sa vorbeasca limbi straine”, spune Malak.

In al treilea rand, Malak crede ca, datorita ritmului alert de crestere, piata financiara din Romania este foarte putin influentata de contextul international. “Romania pare putin expusa crizei creditelor ipotecare”, enunta americanul de origine slovaca.

A patra caracteristica a tarii noastre, care nu se refera strict la zona financiara, consta in frumusetea unor zone din Romania, ”unice in comparatie cu alte tari”.

In opinia lui Ronald Malak, exista loc mult pentru serviciile financiar-bancare diferentiate, unice, iar industria serviciilor financiare din Romania se va misca spre consolidarea afacerilor.

De asemenea, GE Money va adauga in viitor si produse noi, cum ar fi asigurarile. “La inceputul lui 2008, vom anunta un parteneriat cu un jucator de pe piata asigurarilor din Romania”, ne-a spus Malak. Mai mult, compania va anunta foarte curand o noua etapa a parteneriatului dintre GE Money si Garanti Bank.

Astfel, GE Money si Garanti Bank ar putea implementa o strategie comuna pe piata din Romania, ceea ce ar putea implica unirea activitatilor de pe piata romaneasca si dobandirea licentei bancare. GE Money a incheiat in 2005 un acord cu Dogus Group, principalul actionar al Garanti Bank, si detine peste 25% din titlurile bancii turcesti.

GE Money si Garanti Bank au anuntat de curand ca analizeaza posibilitatea implementarii unei strategii comune pe piata din Romania in scopul dezvoltarii unei puternice platforme de servicii financiare.

Strategia GE Money este de a dezvolta cele trei afaceri cumparate, mergand spre o banca universala. “Prin natura ei, GE este o companie care face multe achiziti. Nu suntem in negocieri cu nicio banca din Romania, chiar daca cele trei posibile tinte, Banca Transilvania, CEC si Libra Bank, sunt atractive pentru grupurile internationale”, a explicat Malak.

In primele sase luni ale acestui an, GE Money Romania a inregistrat la nivelul celor trei companii o crestere a volumelor cu 70% si a activelor cu 80% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. “Pana la finalul lui 2007 ne asteptam ca activele sa creasca cu 66%”, estimeaza Malak.

GE Money, una din cele sase companii membre ale grupului General Electric, a incheiat anul trecut cu active de 190 miliarde dolari si un profit de 3,5 miliarde dolari, cu 15% mai mare fata de 2005.

GE Money a finalizat, in septembrie 2006, achizitionarea a 80% din pachetul de actiuni detinut de Romanian-American Enterprise Fund (RAEF) la Ralfi SA (companie care ofera credite de consum sub numele de Estima Finance), 78% din Leasemart (detinatoare a firmei de leasing Motoractive) si 60% din Domenia Credit.

GE Money, divizia internationala de servicii financiare a General Electric, a obtinut controlul deplin a pachetului majoritar de actiuni la companiile Leasemart NV, Ralfi SA si Domenia Credit, contra sumei de 140 milioane euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri