Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) a vandut, joi, titluri de stat scadente dupa zece ani in valoare de 230,2 milioane lei (66,5 milioane euro), la care va plati o dobanda medie anuala de 7,27%, semnificativ mai mare decat la titlurile vandute la ultima licitatie de acest tip, a anuntat BNR.

Valoarea emisiunii a fost anuntata la 300 milioane lei.

Miscarea Finantelor vine dupa cinci licitatii consecutive de titluri de stat - pe 20 septembrie pentru titluri benchmark cu scadenta la trei ani, pe 4 octombrie pentru acelasi tip de titluri pe zece ani, pe 18 octombrie pentru titluri cu discont la un an, pe 1 noimebrie pentru titluri benchmark la trei ani si pe 7 noiembrie, pentru titluri cu discont la un an - care au fost anulate sub pretextul randamentelor prea mari solicitate de jucatorii din piata.

Oferta totala a bancilor la licitatia din 1 noiembrie a fost de 482 milioane lei (139,2 milioane euro).

Au participat la licitatia organizata la sediul central al Bancii Nationale a Romaniei 12 dealeri primari: ABN Amro Bank, Alpha Bank Romania, BRD - Groupe Societe Generale, Banca Comerciala Romana, Banca Transilvania, Bancpost, Citibank Romania, Casa de Economii si Consemnatiuni, ING Bank, MKB Romexterra Bank, Raiffeisen Bank si Unicredit Tiriac Bank.

Ultima licitatie "reusita" de titluri de stat de tip benchmark la zece ani a avut loc pe 6 septembrie, la care Ministerul Economiei si Finantelor a plasat titluri in valoare de 100 milioane lei pe la un randament mediu de 6,70% si o rata a cuponului de 6,75%.

Ministerul Finantelor a anuntat ca va lansa in ultimul trimestru din 2007 sase emisiuni de obligatiuni de tip benchmark si cinci emisiuni de titluri de stat cu discont, in valoare totala de 4,2 miliarde lei.

Executia bugetului general consolidat arata un excedent de 0,19% din produsul intern brut (PIB), dupa primele noua luni ale acestui an, in conditiile in care in primele opt luni excedentul a atins 0,32% din PIB, potrivit informatiilor furnizate de MEF.

Joi, ministrul economiei si finantelor a declarat ca bugetul de stat a inregistrat un excedent de 0,3% din PIB dupaprimele zece luni, inconditiile in care legea bugetului prevede un deficit de 2,73% din PIB pentru intregul an.

Vosganian a mai spus ca, prin rectificarea bugetara care va avea loc saptamana viitoare, tinta de deficit va fi redusa cu 0,3% din PIB, pana la 2,4% din PIB.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Finantele anunta finalizarea planului de finantare externa pentru 2019