Oficialul bancii a adaugat ca pana in prezent a ProCredit a obtinut un profit de 700.000 de euro, dar la sfarsitul anului, castigul net se va situa in jurul a un milion de euro, intrucat sunt programate investitii in sistemul IT (carduri si bancomate), pregatirea personalului si extinderea retelei.

Recent, ProCredit Bank a primit un imprumut sindicalizat de 12,4 milioane de euro de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si International Cooperation and Development Fund (Taiwan). Alaturi de cele doua institutii mai fac parte din consortiu si Cordiant-International Finance Participation Trust si Erste Bank Austria.

Prezent la conferinta de presa, directorul BERD pentru Directia de micro-afaceri, Chikako Kuno, a declarat ca maturitatea creditului sindicalizat este de cinci ani, perioada care coincide cu scadenta maxima acordata de ProCredit Bank la imprumuturile de pana la 300.000 de euro.

Directorul BERD a adaugat ca finantarile acordate de institutia internationala pentru creditarea intreprinderilor mici si mijlocii cumuleaza in Romania aproape 140 de milioane euro, din cele 451 de milioane de euro proiecte similare in intreaga regiune. Pentru urmatorii trei ani, BERD are in vedere sprijinirea afacerilor mici cu fonduri care totalizeaza 500 de milioane de euro.

ProCredit Bank Romania (fosta Miro Bank) si-a inceput activitatea in iulie 2002, ca banca de finantare pentru microintreprinderi, cabinete individuale, asociatii familiale, firme mici si mijlocii, prin preluarea portofoliului de credite al Microenterprise Credit Romania.

Banca ofera microcredite in valoare de pana la 10.000 de euro, cu un termen de maxim doi ani, precum si imprumuturi de cel mult 300.000 de euro, cu maturitate de cinci ani.

ProCredit furnizeaza si finantari de pana la 10.000 de euro pentru micii fermieri, cu perioada de rambursare de cel mult trei ani, pentru achizitia de seminte, ingrasaminte si animale, si imprumuturi pentru intreprinzatorii din zonele rurale, cu o valoare maxima de 50.000 de euro pe cinci ani, pentru achizitia de echipamente, masini si terenuri agricole.

Principalii actionari ai ProCredit Bank sunt Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare - 16,53%, International Finance Corporation (divizia de investitii a Bancii Mondiale) - 15,08%, Deutsche Investitions und Entwicklungsgesellschaft - DEG (societatea germana pentru investitii si dezvoltare, parte a grupului KfW) - 16,53%, FMO (The Netherlands Development Finance Company) - 5,17%, Commerzbank - 20,03%, IPC - 6,68% si ProCredit Holding (fost International Micro Investitionen) - 19,98%.