Banca Nationala a Romaniei (BNR) a atras toata suma de 6,058 miliarde lei (1,74 miliarde euro) pe care s-au oferit sa o plaseze 21 banci comerciale in depozite cu scadenta la doua saptamani, la dobanda anuala fixa de 7,50%, egala cu cea de politica monetara, potrivit dealerilor.
"BNR a atras 100% din suma inaintata de banci, dar dobanzile interbancare la depozitele overnight (pentru o zi) au continuat sa scada la 5,5-6,5% pe an, deoarece se apropie scadenta constituirii rezervelor minime obligatorii (in data de 23 a fiecarei luni - n.r.)", a spus seful departamentului de tranzactii interbancare al Volksbank, Monica Angelescu, citat de NewsIn.

BNR a reinceput, din 24 septembrie, sa atraga excesul de lichiditate din piata in depozite cu o dobanda fixa, egala cu cea de politica monetara, dupa ce timp de 11 saptamani a atras acesti bani la dobanzi ce variau de la o banca la alta. Spre deosebire de prima parte a anului, in care folosea dobanda cheie pentru remunerarea leilor in exces atrasi in depozite la o luna, banca centrala pastreaza, in prezent, acesti bani in depozite la doua saptamani.

Faptul ca banca centrala atrage bani pe perioade mai scurte de timp permite bancilor sa isi controleze mai bine lichiditatile, sustin analistii si dealerii din piata.

Luni, 19 noiembrie, au intrat in piata 3,92 miliarde lei, atrase in urma cu doua saptamani de BNR la o dobanda anuala de 7,50%. Banca centrala a atras la licitatia de lunea trecuta 3,446 miliarde lei in depozite la doua saptamani si a acordat o dobanda anuala fixa 7,50%.

Cursul afisat luni de Banca Nationala a Romaniei (BNR), de 3,4833 lei/euro, descrie o depreciere a monedei nationale cu aproape un ban (0,19%) fata de euro, de la 3,4764 lei/euro, cat era vineri. Leul nu a mai trecut de acest nivel din 24 noiembrie 2006, cand BNR a afisat un curs al monedei europene de 3,4904 lei.

Banca centrala a afisat in prima parte a zilei de luni un nivel al dobanzii la depozitele atrase (BUBID) pentru o zi (overnight) de 6,35% pe an fata de 6,40% pe an cat era la sfarsitul saptamanii trecute, iar pentru depozitele overnight plasate (BUBOR), dobanda a scazut usor la 7,02% pe an, de la 7,16% pe an, cat era vineri.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri