Compania de asigurari Asiban a afisat prime brute subscrise in valoare de 445 milioane lei dupa primele noua luni din 2007, in crestere cu 35% fata de acelasi interval din 2006, ca urmare a avansului pe toate segmentele, a spus presedintele firmei, Dumitru Ceraceanu, citat de NewsIn.
"Suntem a treia societate care suntem pe profit dupa Allianz-Tiriac si Omniasig, conform datelor din piata", a precizat Ceraceanu.

El a adaugat ca Asiban si-a redus ponderea pe segmentul auto la 57% din portofoliu, de la 64% in 2006, deoarece acest segment nu este profitabil.

"Anul trecut, in aceeasi perioada a anului se zvonise ca am avut o pierdere de 15 milioane lei, insa am iesit chiar putin pe plus", a mentionat presedintele companiei. El a precizat ca dupa primele noua luni din 2007, Asiban a afisat deja un profit brut de 6,9 milioane de lei.

Seful Asiban estimeaza ca va depasi valoarea primelor brute prognozate pentru finalul anului, de 515 milioane de lei, precum si profitul, care este prognozat la 9,95 milioane lei.

"Rezultatele companiei in perioada ianuarie-septembrie depasesc cu 10% nivelul prognozat pentru aceasta perioada, ritm care speram ca se va mentine pana la finele anului", a mai spus Ceraceanu.
In ce priveste structura portofoliului, asigurarile generale au o pondere de 82% din volumul primelor subscrise in perioada mentionata, restul de 18% fiind reprezentat de politele de viata. El a mai spus ca daunele platite de societate in primele noua luni din 2007 au urcat mai repede decat valoarea primelor brute subscrise, respectiv cu 46%, pana la 249 milioane de lei.

Compania de asigurari Asiban se afla in prezent intr-un proces de evaluare pentru a se construi o baza de date cu situatia firmei si urmeaza sa fie vanduta cel mai probabil la inceputul anului viitor, potrivit unor surse apropiate afacerii.

Capitalul Asiban este detinut in transe egale de patru banci: BRD-Groupe Societe Generale, Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC), Banca Transilvania si Banca Comerciala Romana (BCR), fiecare cu o participatie de 25% din actiuni, pe care au anuntat ca sunt dispuse sa le vanda.

Banca Transilvania si BCR detin propriile companii de asigurari, in timp ce BRD a anuntat ca vrea sa-si vanda participatia. "Intentionam sa vindem pachetul de 25% din actiunile pe care le detinem la compania Asiban, la fel ca Banca Comerciala Romana si Banca Transilvania, deoarece in actionariatul societatii trebuie sa intervina o firma din domeniu", declarase pentru NewsIn, la sfarsitul lunii iulie, Petre Bunescu, vicepresedinte al BRD.

CEC, al patrulea actionar al Asiban, se aratase initial interesat sa preia compania de asigurari, potrivit unei declaratii din 30 iulie a presedintelui bancii, Radu Gratian Ghetea, insa a renuntat la idee, deoarece institutia financiara nu poate sa plaseze mai mult de 20% din fondurile proprii intr-o societate comerciala la care detine actiuni.

Divizia europeana de banca de investitii a Rothschild, consultantul Erste Bank in procesul de achizitie a Bancii Comerciale Romane (BCR), a fost mandatata sa se ocupe de vanzarea companiei de asigurari Asiban, castigand competitia cu banca americana Merrill Lynch.

La finalul anului trecut, Asiban a inregistrat daune in valoare de 245 milioane lei (72,44 milioane euro), iar pentru finalul acestui an compania estimeaza o valoare a acestora de 250 milioane lei (75,2 milioane euro).

Potrivit statisticilor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) Asiban a fost al patrulea jucator pe piata asigurarilor din Romania in 2006, cu o valoare a primelor brute subscrise de 436,8 milioane lei, dupa Allianz-Tiriac, Asirom si Omniasig. Asiban "controleaza" o cota de 7,62% din piata asigurarilor generale si de viata, arata CSA.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri