Profitabilitatea bancilor din Romania a scazut usor in primele trei trimestre ale acestui an fata de perioada echivalenta din 2006, pe fondul investitiilor facute pentru expansiune si reducerii marjelor de dobanda, a declarat prim viceguvernatorul bancii centrale, Florin Georgescu.

"Bancile se extind, fac angajari, din acest motiv profitabilitatea lor a scazut. Numarul angajatilor din sistemul bancar a urcat de la 56.799 persoane la sfarsitul lunii septembrie din 2006 la 63.487 dupa primele noua luni din 2007", a mai explicat Georgescu, in cadrul unui seminar EU-COFILE, organizat la Sinaia de Banca Nationala a Romaniei (BNR), Asociatia Romana a Bancilor (ARB) si Alpha Bank.

Cu toate ca indicatorii de profitabilitate au scazut, in termeni nominali, profitul net acumulat in sistemul bancar romanesc in primele noua luni ale acestui an a fost de 1,888 miliarde euro, usor peste cele 1,743 miliarde euro din intervalul similar din 2007. Profitul bancilor la sfarsitul lunii septembrie se afla sub nivelul de la sfarsitul lui 2006, de 2,2 miliarde euro, potrivit NewsIn.

Deteriorarea profitabilitatii bancilor a determinat retrogradarea multor banci la categoria a II-a din cele cinci categorii de ratinguri, a mai explicat reprezentantul bancii centrale. Astfel, ponderea institutiilor de credit aflate la a II-a categorie a urcat la 64,5% in septembrie 2007 de la 51,6% la sfarsitul aceleiasi luni a anului trecut.

Pe de alta parte, solvabilitatea bancilor a scazut, in ultimii patru ani, de la 21% la 14% in prezent, pe fondul cresterii mai rapide a creditelor decat a capitalurilor bancilor. Potrivit lui Georgescu, acest nivel este in continuare unul „confortabil”, pragul catre un nivel ingrijorator fiind de 8%.

In Romania existau, la sfarsitul lui septembrie, 41 de banci, fata de 38 la sfarsitul lui septembrie 2006. In acest interval au fost autorizate Bank of Cyprus (decembrie 2006), Millennium Bank, lansata in trimestrul al treilea din 2007 si sucursalele bancilor La Caixa, si Fortis Bank. Pe de alta parte, din calcule a iesit banca HVB Tiriac, de fondul fuziunii prin absorbtie cu Unicredit Romania.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
A patra banca listata pe Bursa de Valori Bucuresti?