Moneda unica europeana s-a depreciat rapid atat fata de dolarul american, cat si in raport cu alte valute, dupa ce francezii au spus "Nu" Constitutiei Europene. Deschisa prima, datorita diferentei de fus orar, Bursa din Tokyo a reactionat imediat la aflarea rezultatului votului si piata asiatica de actiuni a crescut cu cel putin 6 procente. In prima parte a zilei de ieri, socul a fost resimtit acut la bursele europene, dar, cu trecerea timpului, pragul psihologic a fost depasit si situatia s-a stabilizat. Cu toate acestea, euro a atins cel mai scazut nivel, fata de moneda americana, din ultimele 7 luni. Si pretul aurului a suferit modificari pe piata mondiala. Cresterea cu 80 de centi a pretului unciei de aur, situata acum la un nivel de 419,80 dolari SUA, arata ca posesorii de moneda au tendinta de a tezauriza valoarea acesteia, ca urmare a sporirii neincrederii. Piata romaneasca reactioneaza atipic.

Cursul de schimb fixat de BNR a crescut ieri cu 25 de puncte, ajungand la 36.197 lei/euro. Aceeasi evolutie ascendenta au avut-o si dolarul, care a inregistrat un nivel mai mare cu 60 de puncte (28.916 lei/dolar), precum si gramul de aur, cu 22 de puncte (388.538 lei). "Piata noastra nu este sensibila la factorii politici externi, ci numai la jocul cererii si al ofertei," ne-a spus Antonio Flus, broker pe piata de capital.

Investitorii straini, mult mai nelinistiti decat cei romani, au inceput sa faca plasamente financiare sigure si, de exemplu, actiunile companiilor de IT&T au crescut in medie cu patru procente, imediat dupa prezentarea rezultatului de la urne. Analistii economici se asteptau la aceste consecinte in cazul unui vot negativ la referendumul din Franta, dar totusi a fost un fapt care a surprins pe toata lumea. La primele ore ale diminetii de ieri, lira turceasca s-a depreciat brusc in raport cu dolarul. Jose Manuel Durao Barroso, presedintele Comisiei Europene, a spus ca rezultatul negativ al votului din Franta nu trebuie sa afecteze negocierile de aderare la UE ale Turciei.

Analistii economici spun ca euro va continua sa se deprecieze din cauza votului negativ, dar cel mai bine pot judeca aceste probleme observatorii care nu sunt implicati direct in fenomen. Astfel, Tohru Sasaki, director de strategie la JP Morgan Chase, Tokyo, considera ca "rezultatul referendumului francez nu inseamna neaparat sfarsitul euro, ci doar arata ca UE are o groaza de probleme ce trebuie sa le rezolve daca doreste o dezvoltare durabila in viitor". Pana atunci, plini de ingrijorare, oficialii europeni asteapta infrigurati rezultatele urmatorului vot pentru Uniunea Europeana: cel de duminica, al poporului olandez.

Votul de blam nu va avea efecte puternice si imediate asupra economiei noastre


Respingerea Constitutiei europene de catre francezi va avea pe termen scurt efecte minime asupra economiei romanesti, acestea putand aparea mai degraba pe termen mediu-lung, dupa o depreciere accentuata a monedei europene si, eventual, dupa inregistrarea aceluiasi rezultat negativ si in alte tari, cred analistii. "Efectele ar putea privi doua aspecte. In primul rand, deprecierea euro, inclusiv fata de leu, ne-ar putea crea probleme economice, in al doilea rand, ar putea aparea incertitudini legate de alocarea fondurilor structurale ale Uniunii in exercitiul financiar 2007-2009, deoarece Constitutia europeana indica si prioritatile in folosirea acestor fonduri", spune Liviu Voinea, economist in cadrul Grupului de Economie Aplicata (GEA). Pe de alta parte, un euro mai slab in UE ar duce la dobanzi mai mari in tarile UE si, implicit, la investitii de portofoliu mai mici in Europa Centrala si de Est.

"Oricum, riscul este mai mic decat in cazul Bulgariei care are un curs de schimb fix in raport cu euro". Posibile efecte negative vor aparea mai ales in situatia in care Constitutia europeana va fi sanctionata dupa "modelul francez" si in alte tari, spune Liviu Voinea. Eventuale neajunsuri, considera profesorul Daniel Daianu, fost ministru de Finante, pot veni si din partea unor intrari de valuta mai mari in dolari inregistrate datorita exportatorilor spre zona non-euro si care ar putea accentua deficitul de cont curent. "Oricum, eu nu cred intr-un deficit de 7,5%, cred ca acesta va fi de cel putin 8%", spune Daianu. Pentru UE, pe termen scurt este mai bine, caci, in mod ironic, economia europeana primeste un balon de oxigen prin devalorizarea monedei unice, in pofida efectului simbolistic negativ implicat de votul negativ, adauga acesta.

Operatorii de pe pietele la termen isi pastreaza calmul

"Deocamdata, pe piata futures nu se resimte nici o influenta semnificativa in urma votului negativ al francezilor privind viitoarea Constitutie a Europei", ne-a declarat presedintele Bursei Monetar-Financiare si de Marfuri (BMFM) Sibiu, Teodor Ancuta. El considera ca "francezii au votat astfel mai mult din cauza problemelor lor interne, nu neaparat pentru a transmite romanilor vreun semnal, mai mult sau mai putin negativ, privind integrarea in Uniunea Europeana. Investitorii si exportatorii isi protejeaza profiturile fata de eventualele evenimente neprevazute tocmai prin intermediul contractelor la termen, si aceasta piata se mentine pe un trend ascendent de mai bine de sapte luni", conchide presedintele BMFM Sibiu.





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri