Strategia Casei de Economii si Consemnatiuni pentru urmatorii patru ani vizeaza afacerile din mediul rural, a declarat ieri presedintele CEC, Radu Gratian Ghetea. CEC va lansa un program care se adreseaza intreprindelor mici si mijlocii din orasele cu populatie de sub 50.000 de locuitori si isi propune sa intre si in sectorul agricol.

“Pentru CEC, segmentul-tinta in 2007-2011 il reprezinta afacerile din mediul rural, iar acestea se vor dezvolta cu ajutorul IMM-urilor, nu prin companii multinationale”, a declarat presedintele CEC, in cadrul conferintei Comunicare-Bani-Dezvoltare.

Practic, CEC urmeaza sa lanseze un nou tip de credite, Rural, care va permite finantarea companiilor mici si mijlocii cu pana la 150.000 de euro, din fonduri rambursabile acordate de Banca pentru Reconstructii si Dezvoltare (BERD), a precizat vicepresedintele CEC, Mihaela Popa. Noul produs urmareste sa atraga IMM-urile din orasele cu populatie de sub 50.000 de locuitori, care sunt considerate ca facand parte din zona rurala, potrivit normelor europene.

Noua strategie CEC este sustinuta de directia generala spre care se indreapta banking-ul romanesc, sustine presedintele institutiei. “De cativa ani incoace, retailul este foarte atractiv pentru banci, il vedem peste tot, pe la televizor, prin reclame. Dupa momentul retailului va urma momentul IMM-urilor. Bancile cauta noi nise, iar acestea sunt IMM-urile”, a declarat Radu Gratian Ghetea.

Totodata, presedintele CEC crede ca doar aproximativ jumatate din cele 700.000 de IMM-uri din Romania vor avea forta necesara pentru a indeplini conditiile europene: respectarea mediului, regulile de igiena sanitara, calitatea produselor. “Cred ca asistam acum, dupa aderarea la Uniunea Europeana, la o selectie naturala a IMM-urilor, iar bancherii se vor indrepta spre acelea care vor rezista. Noi ne gandim la IMM-uri daca ele ne aduc profit si nu sunt paguboase pentru banca si pentru actionari”, a precizat Ghetea.

Presedintele CEC a mai adaugat ca bancile care vor fi interesate sa colaboreze cu intreprinderi mici si mijlocii sunt cele care au retele foarte bine dezvoltate, acoperind zonele rurale. In aceasta categorie se incadreaza si CEC, care dispune de 878 de unitati in mediul rural, dintr-un total de 1.400.

Un alt sector pe care Casa de Economii si Consemnatiuni isi propune sa-l acopere pe viitor este agricultura. “Ne vom indrepta spre agricultura. Speram la agricultori performanti, la investitii in apa si gaze. De asemenea, cei care au lucrat in strainatate se intorc si speram sa investeasca in zona de produse mici, de servicii”, a adaugat Ghetea.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Romanii din strainatate vor trimite bani in Romania fara comisioane