Leul a castigat astazi aproape trei bani (0,78%) pana la 3,4973 lei/euro, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR), pe fondul datelor pozitive despre cresterea produsului intern brut in al treilea trimestru si a tendintei similare de apreciere a celorlalte monede din regiune.

La deschiderea sedintei valutare moneda europeana era cotata la 3,5250 lei/euro, treptat leul s-a apreciat pana la 3,4915-3,4975 lei/euro."E posibil ca datele pozitive pe PIB sa fi avut un efect pozitiv asupra leului, dar volumele tranzactionate nu au fost foarte mari, doar medii. Investitorii par sa aiba un sentiment mai bun fata de majoritatea monedelor din regiune pentru ca si zlotul, forintul si lira turceasca au avut o usoara tendinta de apreciere fata de euro", informeaza NewsIn.

Produsul intern brut (PIB) al Romaniei a crescut in trimestrul al treilea cu 5,7% fata de acelasi interval al anului trecut, iar cresterea economica din primele noua luni a fost de 5,8%, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS).

Prim viceguvernatorul bancii centrale, Florin Georgescu, a declarat ca "un nivel peste asteptari al PIB-ului in trimestrul al treilea ar fi un element de incredere si ar putea aprecia leul".

Cursul afisat astazi de Banca Nationala a Romaniei (BNR), de 3,4973 lei/euro, descrie o apreciere a monedei nationale cu aproape trei bani (0,78%) fata de euro, de la 3,5248 lei/euro, cat a inregistrat in cursul zilei de ieri.

Pe pietele internationale, dolarul a oscilat in primele ore intre 1,4723 si 1,4784 dolari/euro.Cursul afisat vineri de banca centrala arata o apreciere a monedei nationale cu peste doi bani (1%) fata de dolar, de la 2,3921 lei/dolar, la 2,3681 lei/dolar.

Banca centrala a afisat in prima parte a zilei de astazi un nivel al dobanzii la depozitele atrase (BUBID) pentru o zi (overnight) de 7,16% pe an fata de 7,25% pe an, cat era in ziua precedenta, iar pentru depozitele overnight plasate (BUBOR), dobanda a scazut usor la 7,82% pe an, de la 7,89% pe an, cat era in cursul zilei de ieri.

Dobanzile interbancare locale la depozitele overnight (pentru o zi) in lei se mentin in apropierea nivelului dobanzii de politica monetara, de 7,50% pe an, de la inceperea noii perioade de constituire a rezervelor minime obligatorii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri