Rezervele internationale de aur si valute ale Romaniei au crescut cu 18,75% (4,3 miliarde euro) in primele 11 luni ale acestui an, cel mai mare salt fiind inregistrat in intervalul iulie-septembrie, explicat de banca centrala prin aprecierea puternica a obligatiunilor guvernamentale detinute de BNR.

Astfel, Romania incheia anul 2006 cu rezerve de aur si valute in valoare de 22,93 miliarde euro si avea dupa prima jumatate a anului rezerve internationale de 23,62 miliarde euro, reprezentand o crestere semestriala de 3%, scrie NewsIn.

Lunile de vacanta au adus insa un salt spectaculos al rezervelor - cu 450 milioane euro in iulie si cu 2,259 miliarde euro in august, continuat cu o crestere de peste 600 milioane euro in septembrie - pe fondul inceperii turbulentelor de pe pietele internationale de credit, care au avut, ca efect colateral, scumpirea activelor de plasament considerate sigure sau cu risc scazut. Astfel, in ultimele doua luni de vara si in prima luna de toamna, rezervele de aur si valute ale Romaniei, care sunt administrate de BNR, au urcat cu 13,9% pana la 26,9 miliarde euro la finalul lunii septembrie.

Pe langa aprecierea titlurilor guvernamentale, o alta sursa de crestere a rezervelor internationale a constat in achizitiile de devize forte ale BNR pe piata valutara romaneasca, recunoscute, de altfel, de oficiali ai bancii centrale, care explicau, insa, ca interventiile BNR s-au limitat strict la cresterea rezervelor, pe fondul sporirii masive a importurilor.

"Ne pastram libertatea de a interveni fara comentarii si fara explicatii anticipate, daca este nevoie, pe piata valutara. Am procedat in acest fel in lunile de vara si o vom face si in lunile urmatoare, in caz de necesitate, conform angajamentului bancii centrale, de managed floating, nu free floating", a spus, pe 23 noiembrie, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Cresterea rezervelor internationale de aur si valute ale Romaniei s-a mai temperat in ultimele doua luni din toamna, astfel ca, la sfarsitul lunii noiembrie, acestea ajunsesera la 27,23 miliarde euro, mai mari cu 1,2% (330 milioane euro) fata de finalul lunii septembrie, in ciuda scaderii rezervei fizice de aur de la 104,7 la 103,7 tone, ca urmare a unei "redefiniri" efectuate in octombrie, care a inclus in rezerva doar aurul standard.

Totusi, in ciuda cresterii puternice a rezervelor internationale, gradul de acoperire a rezervei oficiale de valute si aur a Romaniei a scazut la 6,2 luni de import la 30 septembrie, de la 6,4 luni de import la 31 decembrie 2006, potrivit datelor publicate de BNR, ca urmare a majorarii puternice a importurilor, cu 27% in primele noua luni, pana la 36,4 miliarde euro.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Rezerva BNR, minus un miliard de euro in ianuarie. Unde s-au dus banii