Jumatate din creditele luate de la banci de firmele mici si mijlocii sunt de trezorerie, avand drept principale garantii incasarile IMM-urilor finantate, iar aproape o treime din imprumuturi sunt folosite pentru investitii in echipamente, a spus prim viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu.

"Aproximativ 49,05% din imprumuturile luate de IMM-uri sunt credite de trezorerie, luate pe cash flow-ul firmelor. Acestea isi concentreaza documentatia pe balanta incasari/plati, iar creditele sunt raportate la capitalul firmelor", a precizat Georgescu, citat de NewsIn.

Cu toate ca o mare parte a creditelor de trezorerie sunt folosite de firme pentru activitatile curente, statisticile Bancii Nationale a Romaniei (BNR) indica, intr-o categorie separata, ca numai 1,08% din volumul imprumuturilor catre IMM-uri au ca destinatie actiunile curente, deoarece acest tip de credite se acorda dupa alte criterii ale normelor bancare, a mai explicat oficialul BNR.

In finantarea IMM-urilor, aproape o treime (31,5%) din bani sunt destinati investitiilor in echipamente, iar 9,64% sunt credite pentru bunurile imobiliare, mai arata statisticile bancii centrale.

Potrivit lui Georgescu, IMM-urile se finanteaza doar in proportie de 14% de la banci, insa acest segment este unul cu potential semnificativ.

"Bancile s-au orientat tot mai mult catre finantarea IMM-urilor, care reprezentau, in septembrie 2007, 63% din totalul creditelor acordate companiilor. Daca riscul creditarii va creste si conditiile de lichiditate de pe plan international vor fi mai restrictive, este posibil ca aceasta tendinta sa se modereze", a mai spus Georgescu.

Volumul creditelor catre firmele de talie mica si mijlocie avansase cu 34% la jumatatea acestui an fata de sfarsitul lunii iunie 2006.

Oficialul BNR a mai spus ca finantarea redusa de la banci se mentine si in cazul companiilor mari, nu doar al IMM-urilor. Ponderea creditelor bancare in pasivul companiilor era de aproximativ 8% la sfarsitul lunii iunie din 2007, iar numarul firmelor care se imprumuta de la banci a ajuns la 14% din total la jumatatea acestui an.

Firmele se imprumuta, in mare parte, din exteriorul tarii, beneficiind de finantare din partea companiilor-mama, valoarea sumelor astfel atrase reprezentand aproximativ jumatate din valoarea creditului intern, mai arata statisticile BNR.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Firmele se asteapta sa se imprumute mai greu de la banci