Leul a pierdut marti doi bani (0,57%) pana la 3,5278 lei/euro, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR), pe fondul cresterii temperate a rezervelor valutare in luna noiembrie, care arata, potrivit analistilor, ca banca centrala nu a intervenit pe piata valutara la nivelul de 3,69 lei/euro.
Moneda europeana era cotata la 3,5010 lei/euro in deschiderea sedintei valutare, dupa care leul s-a apreciat brusc pana la 3,49 lei/euro, iar ulterior a pierdut treptat teren pana la 3,5325 lei/euro. La ora 14:00 euro era cotat la 3,5325-3,5340 lei.

"E posibil ca deprecierea leului sa fi survenit dupa publicarea datelor despre rezerva valutara a Romaniei, pentru ca nu apar intrari importante de valuta, ceea ce infirma suspiciunile din piata legate de interventia bancii centrale in piata valutara in luna trecuta", a spus analistul Credit Europe Bank, Georgiana Constantinescu, citat de NewsIn.

Pe 23 noiembrie, leul s-a depreciat pe piata interbancara pana la 3,69 lei/euro, nivel la care au aparut ordine masive de vanzare de valuta, care au atras aprecierea rapida a monedei nationale pana in apropierea nivelului de 3,50 lei/euro, motiv pentru care multi jucatori din piata au suspectat banca centrala ca ar fi intervenit impotriva deprecierii excesive a leului.

Constantinescu a adaugat ca evolutia leului nu este corelata cu cele ale celorlalte monede ale tarilor din regiune.

Cursul afisat marti de Banca Nationala a Romaniei (BNR), de 3,5278 lei/euro, descrie o depreciere a monedei nationale cu doi bani (0,57%) fata de euro, de la 3,5078 lei/euro, cat era luni.

Pe pietele internationale, dolarul a oscilat intre 1,4636 si 1,4726 dolari/euro, iar la 14:00 moneda americana era cotata la 1,4715 dolari/euro.

Cursul afisat marti de banca centrala arata o depreciere a monedei nationale cu aproape un ban (0,4%) fata de dolar, de la 2,3939 lei/dolar, cat era luni, la 2,4036 lei/dolar.

Banca centrala a afisat in prima parte a zilei de marti un nivel al dobanzii la depozitele atrase (BUBID) pentru o zi (overnight) de 7,06% pe an fata de 7,17% pe an cat era in ziua precedenta, iar pentru depozitele overnight plasate (BUBOR), dobanda a scazut la 7,71% pe an, de la 7,83% pe an, cat era luni.

Dobanzile interbancare locale la depozitele overnight (pentru o zi) in lei se mentin in apropierea nivelului dobanzii de politica monetara, de 7,50% pe an, de la inceperea noii perioade de constituire a rezervelor minime obligatorii.






Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri