"Monedele tarilor din regiune s-au apreciat fata de euro, iar tendinta leului a fost asemanatoare. Moneda nationala a avut totusi o evolutie destul de incerta azi, pentru ca in piata au predominat alternativ ordinele de vanzare cu cele de cumparare de valuta, spre deosebire de marti cand leul a avut o tendinta clara de depreciere", a spus analistul Credit Europe Bank, Georgiana Constantinescu, pentru NewsIn.
Datele statistice anuntate miercuri dimineata despre salariul mediu, autorizatiile de constructii, resursele de energie si indicele productiei industriale nu par sa fi influentat evolutia leului, spre deosebire de marti, cand leul s-a depreciat cu circa 1,7% dupa ce banca centrala a publicat datele despre rezerva valutara a Romaniei. "Iesirile de valuta nu erau semnificative, fapt care a infirmat suspiciunile din piata legate de interventiai bancii centrale in piata valutara in luna noiembrie in incercarea de a stopa deprecierea leului", a explicat Constantinescu.
Cursul afisat miercuri de Banca Nationala a Romaniei (BNR), de 3,5463 lei/euro, descrie o depreciere a monedei nationale cu aproape doi bani (0,52%) fata de euro, de la 3,5278 lei/euro, cat era marti.
"Ma astept ca pietele sa reactioneze joi, dupa sedinta de politica monetara a Bancii Centrale Europene (BCE), la care piata se asteapta la o mentinere a dobanzii cheie, si dupa sedinta similara a Bancii Angliei, unde sunt asteptari de reducere a dobanzii de politica monetara", a mai spus Constantinescu.
Pe pietele internationale, dolarul s-a apreciat de la 1,4770 la 1,4650 dolari/euro, iar la 18:00, ora Romaniei, moneda americana era cotata la 1,4660 dolari/euro.
Cursul afisat miercuri de banca centrala arata o depreciere a monedei nationale cu mai putin de un ban (0,22%) fata de dolar, de la 2,4036 lei/dolar, cat era marti, la 2,4089 lei/dolar.
Banca centrala a afisat in prima parte a zilei de miercuri un nivel al dobanzii la depozitele atrase (BUBID) pentru o zi (overnight) de 7,11% pe an fata de 7,06% pe an cat era in ziua precedenta, iar pentru depozitele overnight plasate (BUBOR), dobanda a crescut usor la 7,74% pe an, de la 7,71% pe an, cat era marti.
Dobanzile interbancare locale la depozitele overnight (pentru o zi) in lei se mentin in apropierea nivelului dobanzii de politica monetara, de 7,50% pe an, de la inceperea noii perioade de constituire a rezervelor minime obligatorii.
Citeste si:
Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »
Te-ar putea interesa și: