1 Iunie 2005

Administratorii Burselor trebuie sa aiba un capital minim de cinci milioane de euro

Societatile care administreaza o piata reglementata vor trebui sa detina, pentru a fi autorizate, un capital social care reprezinta echivalentul in lei a cel putin cinci milioane de euro, potrivit unei reglementari a Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM).

Prevederea este cuprinsa in Regulamentul 14/2004 privind pietele reglementate si sistemele alternative de tranzactionare, prevazut sa intre in vigoare la 1 iulie.

Potrivit regulamentului, nici un actionar al unui operator de piata nu va putea detine mai mult de 5 la suta din totalul drepturilor de vot, orice achizitie de actiuni care conduce la aceasta detinere urmand sa fie notificata operatorului de piata in termen de maximum 2 zile lucratoare de la data adoptarii deciziei. In plus, intentia de achizitie mentionata va trebui sa fie supusa aprobarii CNVM, in termen de maximum 5 zile lucratoare de la aprobarea ei de catre organul statutar al operatorului de piata. CNVM poate refuza aprobarea dobandirii de catre o persoana a ponderii de 5 la suta daca apreciaza ca persoana care ar ocupa o astfel de pozitie poate prejudicia functionarea in bune conditii a pietelor reglementate sau o buna supraveghere a acestora. De asemenea, orice instrainare de actiuni ale operatorului de piata va fi notificata acestuia si CNVM, in termen de 2 zile lucratoare.

Potrivit regulamentului, majoritatea drepturilor de vot ale actionarilor unui operator de piata trebuie sa fie detinuta de intermediarii care au acces la tranzactionare in cadrul pietei. Aceasta prevedere nu se aplica in cazul in care actiunile operatorului sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata.

Actul constitutiv al operatorului de piata trebuie sa contina prevederi de limitare a drepturilor de vot a actionarilor. Un operator de piata va putea sa detina participatii la Fondul de Compensare a Investitorilor, depozitarul central. Procesul de consolidare al pietei de capital trece, in prezent, prin faza demutualizarii, existand o propunere legislativa care stabileste transferul gratuit si in cote egale al unei parti din patrimoniul Bursei de Valori Bucuresti catre cele 68 de societati de servicii de investitii financiare, membri ai Asociatiei Bursei. Primul pas in procesul de unificare il reprezinta transformarea BVB din institutie de interes public in societate pe actiuni, fiind prevazuta pentru aceasta toamna unificarea BVB cu Bursa Electronica Rasdaq. Denumirea societatii de Bursa care va rezulta dupa fuziune va fi Bursa de Valori Bucuresti SA.

Raportul de evaluare realizat de firma de consultanta KPMG a stabilit ca patrimoniul BVB se ridica la 15 milioane de euro, din aceasta suma urmand sa fie constituit un capital social de cinci milioane de euro.

Din noua arhitectura a Bursei de Valori Bucuresti SA va face parte piata reglementata si un sistem alternativ de tranzactionare (ATS), destinat societatilor care nu indeplinesc criteriile de listare pe piata principala. Ambele piete vor fi structurate pe doua segmente, cash (actiuni si obligatiuni) si derivative (futures si optiuni).



Citeste si