Valoarea activelor nete ale celor sapte fonduri de pensii facultative (pilonul III) de pe piata a crescut cu 91,6% in perioada 23 - 30 noiembrie pana la 8,43 milioane lei, ca urmare a saltului puternic afisat de BCR Prudent, potrivit datelor publicate vineri de arbitrul pensiilor private.
La data raportarii, erau active sapte fonduri de pensii facultative (pilonul III): AZT Moderato si AZT Vivace (administrate de Allianz-Tiriac Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Facultative), BCR Prudent (administrat de BCR Asigurari de Viata), ING Clasic si ING Optim (administrate de ING Asigurari de Viata), Pensia Mea (administrat de Aviva Asigurari de Viata) si OTP Strateg (administrat de OTP Garancia Asigurari), potrivit arbitrului pensiilor private.

Numarul total de participanti atras de cele sapte fonduri de pensii facultative era de 42.584 la 30 noiembrie, dupa cum arata datele publicate de CSSPP. AZT Moderato a atras 11.442 de participanti si a ajuns la o valoare a activului net de 1.952.317 lei, ING Clasic are 6.173 de participanti si un activ net de 1.230.960 lei, AZT Vivace - cu un activ net de 640.855 lei si 5.119 participanti, Pensia Mea - 6.236 de participanti, cu un activ de 532.297 lei, ING Optim - cu un activ net de 481.949 lei si 2.862 de participanti si BCR Prudent - 10.571 de participanti si un activ net de 3,58 milioane lei.

OTP Strateg a facut prima raportare la CSSPP acum o luna de zile si a afisat un numar de 181 de participanti si un activ net de 20.968 lei.

Cea mai mare crestere fata de saptamana anterioara a fost inregistrata de BCR Prudent, care a avansat cu 5818,68%, ING Optim a crescut cu 17,67%. OTP Strateg a castigat 0,64%. AZT Vivace, a avansat cu 12,2%. ING Clasic a crescut cu 13,68%. Valoarea activelor nete ale fondului Pensia Mea a urcat cu 9,29%, valoarea activelor nete AZT Moderato a urcat cu 10,24% fata de saptamana precedenta.

CSSPP a mai avizat ca administratori de fonduri de pensii facultative societatea SAI Raiffeisen Asset Management.

Potrivit legislatiei in vigoare, pot contribui la pensiile private facultative salariatii cu varsta de cel mult 52 ani si sase luni. Contributia la pensiile facultative nu poate depasi 15% din salariul brut si este deductibila in limita a 200 euro pe an, pentru angajat din impozitul pe venit, iar pentru angajator din impozitul pe profit.

Primele contributii in sistemul pensiilor private facultative (pilonul III) au inceput sa fie colectate in mai 2007.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri