Leul va incheia anul 2007 aproape de nivelul de 3,5 unitati pentru un euro, deoarece impactul problemelor de pe pietele financiare internationale nu s-a consumat inca, dar isi va relua tendinta de apreciere in 2008, prognozeaza Erste Bank.

Leul si-ar putea relua de la anul tendinta de intarire, pe baza unei cresteri economice favorabile si a unei politici monetare mai aspre, care ar putea spori atractivitatea monedei pentru investitori, in cazul cresterii diferentei dintre dobanzile la lei si cele la alte valute, arata Erste Bank.

Potrivit specialistilor, cursul va incheia anul in jurul nivelului de 3,50 lei/euro, in conditiile in care moneda nationala depinde, in mare masura, de increderea investitorilor, pe o piata valutara restransa si pe fondul persistentei turbulentelor externe. Pentru finalul anului viitor, Erste anticipeaza un curs de schimb de 3,40 lei/euro, iar pentru sfarsitul lui 2009, de 3,30 lei/euro, se arata in raport.

"Dupa o apreciere puternica in primele sapte luni ale anului, leul si-a inversat tendinta, sub influenta turbulentelor din piata internationala si a precautiei investitorilor pe termen scurt, pe fondul temperarii cresterii economice si a dezechilibrelor externe, care au culminat cu retrogradarea perspectivei de rating a Romaniei de catre Standard and Poor’s", arata prognoza referitoare la evolutia economiei globale si a pietelor de capital pentru 2008, publicata duminica de grupul austriac.

Moneda nationala ajunsese in apropierea nivelului de 3,52 lei/euro la finalul sedintei valutare de vineri, la un nivel putin mai scazut decat cel de joi seara, pe fondul ordinelor alternative de cumparare si vanzare de valuta. Leul a suferit, in a doua parte a anului, caderi de pana la 17%, de la nivelul maxim al anului, de aproximativ 3,11 lei/euro, atins in primele zile din iulie.

Analistii din piata romaneasca sustin ca deprecierea leului a accelerat inflatia in ultimele luni, care risca sa ajunga la sfarsitul anului 2007 peste 6%, ratand cea mai recenta estimare revizuita de BNR, de 5,7% si pe cea de 6% emisa recent de Comisia Nationala de Prognoza (CNP).

Potrivit analistilor, procesul dezinflationist s-ar putea relua, cel mai devreme, de la jumatatea anului viitor si acest lucru in conditiile unui an agricol normal, care sa nu determine urcarea preturile volatile si cu o politica monetara mai aspra, aplicata de banca centrala. De asemenea, raportul Erste arata ca eventuale cresteri ale preturilor administrate ar putea periclita temperarea inflatiei in al doilea semestru din 2008.

"Tendinta actuala a pietei dovedeste stabilitatea fragila a economiei romanesti in contextul unor conditii defavorabile, atat de provenienta interna, cat si externa. Procesul dezinflationist s-a oprit si previziunile pentru prima jumatate din 2008 arata persistenta presiunilor inflationiste", se precizeaza in studiu.

In aceste conditii, Banca Nationala a Romaniei ar putea fi nevoita sa urce dobanda de politica monetara cu 0,25-0,50 puncte procentuale in prima parte a anului viitor, de la 7,50 % in prezent, din cauza majorarilor pensiilor, revigorarii imprumuturilor in valuta in trimestrul al treilea, excesului de cerere in acelasi interval si al politicii fiscale prea relaxate, in contextul unui an electoral.

Acestor factori interni li se adauga, in sensul presiunilor de majorare a dobanzilor, riscurile externe, precum cele dinspre pretul petrolului sau inflatia in zona euro. In acelasi timp, analistii de la Erste Bank estimeaza ca rezervele minime obligatorii vor ramane la un nivel ridicat.

Un factor pozitiv il va reprezenta, in 2008, intrarea fondurilor structurale in Romania, cu efecte favorabile asupra evolutiei economiei, inclusiv asupra cursului, in ciuda faptului ca rata absorbtiei va fi, probabil, scazuta, judecand dupa experienta statelor din regiune, intrate in UE in 2004, se mai precizeaza in raportul Erste Bank.

Pe de alta parte, specialistii grupului bancar austriac estimeaza ca ponderea investitiilor straine directe in contul curent va ramane ridicata, ceea ce va diminua dezechilibrele externe ale economiei Romanesti, potrivit unei prognoze asupra evolutiei economiei si pietelor de capital publicate de banca.

Investitiile straine directe au acoperit in primele noua luni ale acestui an peste 42,2% din deficitul de cont curent in aceasta perioada, ajungand la 5,137 miliarde euro. In primele trei trimestre din 2007, deficitul de cont curent s-a adancit cu 76,5% fata de acelasi interval din 2006, pana la 11,8 miliarde euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri