Valoarea activelor nete ale celor sapte fonduri de pensii facultative (pilonul III) care au demarat activitatea a crescut cu 3,23% in perioada 30 noiembrie-7 decembrie pana la 8,7 milioane lei, potrivit datelor publicate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
La data raportarii, erau active sapte fonduri de pensii facultative (pilonul III): AZT Moderato si AZT Vivace (administrate de Allianz-Tiriac Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Facultative), BCR Prudent (administrat de BCR Asigurari de Viata), ING Clasic si ING Optim (administrate de ING Asigurari de Viata), Pensia Mea (administrat de Aviva Asigurari de Viata) si OTP Strateg (administrat de OTP Garancia Asigurari), potrivit arbitrului pensiilor private.

Numarul total de participanti atras de cele sapte fonduri de pensii facultative era de 44.983 la 7 decembrie, dupa cum arata datele publicate de CSSPP. AZT Moderato a atras 11.784 de participanti si a ajuns la o valoare a activului net de 2.032.504 lei, ING Clasic are 6.334 de participanti si un activ net de 1.301.901 lei, AZT Vivace - cu un activ net de 718.769 lei si 5.790 participanti, Pensia Mea - 7.219 de participanti, cu un activ de 548.740 lei, ING Optim - cu un activ net de 499.393 lei si 2.983 de participanti si BCR Prudent - 10.686 de participanti si un activ net de 3.586.460 lei.

OTP Strateg a facut prima raportare la CSSPP acum o luna de zile si a afisat un numar de 187 de participanti si un activ net de 20.506 lei.

Cea mai mare crestere fata de saptamana anterioara a fost inregistrata de AZT Vivace, care a crescut cu 12,16%. ING Optim, a crescut cu 3,62%. OTP Strateg a scazut -2,2%. ING Clasic a crescut cu 5,76%. Valoarea activelor nete ale fondului Pensia Mea a urcat cu 3,09%, valoarea activelor nete AZT Moderato a urcat cu 4,11% fata de saptamana precedenta, in timp ce activele nete ale BCR Prudent au avansat cu 0,27%.

CSSPP a mai avizat ca administratori de fonduri de pensii facultative societatea SAI Raiffeisen Asset Management.

Potrivit legislatiei in vigoare, pot contribui la pensiile private facultative salariatii cu varsta de cel mult 52 ani si sase luni. Contributia la pensiile facultative nu poate depasi 15% din salariul brut si este deductibila in limita a 200 euro pe an, pentru angajat din impozitul pe venit, iar pentru angajator din impozitul pe profit.

Primele contributii in sistemul pensiilor private facultative (pilonul III) au inceput sa fie colectate in mai 2007.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri