"Ca urmare a voturilor exprimate de actionari, adunarea generala a actionarilor nu a aprobat completarea celor doua locuri vacante din consiliul de supraveghere, intrucat cele cinci Societati de Investitii Financiare (SIF) au nominalizat patru candidati, ceea ce este impotriva prevederilor actului constitutiv. Acesta stipuleaza ca, pentru cele doua locuri, vor fi nominalizati doi candidati de catre SIF-uri, care actioneaza impreuna pentru acest unic scop. In momentul in care cele cinci SIF-uri vor face o nominalizare valida (doi candidati din partea tuturor celor cinci SIF-uri), va fi convocata o noua AGOA pentru alegerea acestora ca membri ai consiliului de supraveghere al BCR", se arata intr-un comunicat al bancii.

Consiliul de supraveghere este compus din sapte membri, din care cinci au fost desemnati, conform actului constitutiv al BCR, de Erste Bank, actionarul majoritar, iar ceilalti doi trebuie desemnati de catre cele cinci SIF-uri actionare ale BCR.

Consiliul de supraveghere isi poate desfasura activitatea chiar si cu cinci membri, avand in vedere ca este intrunit cvorum-ul necesar. Membrii actuali sunt directorul Erste Bank, Andreas Treichl, directorul financiar al grupului austriac, Peter Kisbenedek, directorul departamentului de organizare si IT al Erste Bank, Herbert Juranek, directorul de administrare a riscurilor al Erste Bank, Bernhard Spalt si profesorul de economie Daniel Daianu. Andreas Treichl este presedintele Consiliului de Supraveghere, pozitia de vicepresedinte fiind ocupata de Peter Kisbenedek.

Citeste si:

Tot vineri a avut loc si adunarea generala extraordinara a actionarilor la BCR, in cadrul careia actionarii au aprobat completarea actului constitutiv al bancii cu o prevedere care permite prestarea de catre BCR a unor operatiuni in mandat si pentru alte institutii de credit sau financiare din cadrul Erste sau din afara acestuia.

BCR are ca actionar majoritar Erste Bank, care detine 69,15% din capitalul social, in timp ce cele cinci SIF-uri au, cumulat, 30,12% din actiuni. Alti actionari ai BCR sunt fondul olandez de investitii MEI-Roemenie En Bulgarije Fonds NV ( 0,02%), Middle Europe Opportunity Fund II NV ( 0,01%), HTI Valori Mobiliare SA ( 0,01%), Actinvest SA ( 0,0020%), Certinvest SA ( 0,0001%), iar mai multe p ersoane fizice detin 0,68% din actiunile celei mai mari banci romanesti dupa active.

BCR gestioneaza active de peste 16,5 miliarde euro si are, in prezent, o retea de 536 sucursale si agentii, in majoritatea oraselor cu peste 10.000 de locuitori. Banca a afisat un profit net de 725,8 milioane lei (219,6 milioane euro) in primele noua luni ale acestui an, mai mare cu 21,2% fata de acelasi interval din 2006, sustinut de avansul creditelor acordate.