Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) recomanda celor care indeplinesc conditiile de eligibilitate sa aleaga unul dintre cele 18 fonduri de pensii administrate privat. In caz contrar, vor fi repartizati aleatoriu, de catre Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS), sistemul informatic fiind cel care va alege in locul lor.

In sistemul pensiilor administrate privat se pot inscrie salariatii cu varste de pana in 35 de ani si optional cei cu varste de pana in 45 de ani, care sunt inregistrati in evidentele CNPAS ca platitori de contributii de asigurari sociale de stat.

Arbitrul pensiilor private recomanda, de asemenea, salariatilor sa solicite agentilor de marketing cat mai multe informatii despre sistem, sa consulte cat mai multe oferte ale fondurilor de pensii si sa semneze actul de aderare numai dupa parcurgerea completa a prospectului schemei de pensii.

Citeste si:

Prospectul schemei de pensii private, care se obtine in mod gratuit de la agentul de marketing - persoana autorizata de catre CSSPP, contine, printre altele, drepturile si obligatiile partilor implicate in schema de pensii private riscurile financiare, tehnice si de alta natura, natura si distributia acestor riscuri, politica de investitii, structura actionariatului administratorului fondului de pensii, costurile administrarii private a fondului de pensii, precum si elemente de transparenta a informatiilor, se mai arata in comunicat.

Persoanele de pana in 35 de ani, care nu au aderat din proprie initiativa la un fond de pensii administrat privat sau care au semnat mai multe acte individuale de aderare vor fi repartizate aleatoriu, la finalul perioadei de aderare initiala. Procedura de aderare initiala la fondurile de pensii administrate privat a inceput la data de 17 septembrie 2007 si se va incheia la data de 17 ianuarie 2008.