Din cauza lichiditatii scazute a pietei, rezultatele financiare nu au avut influenta prea mare asupra cotatiilor
Companiile listate la Bursa de Valori Bucuresti au raportat pentru trimestrul I profituri mult mai mari comparativ cu cele din aceeasi perioada a anului trecut. Cu toate acestea, in piata influenta acestor rezultate nu a fost prea mare. Din cele 60 de companii listate la Bursa de Valori Bucuresti, 39 au avut o activitate profitabila in primul trimestru al anului curent, generand profituri de 8.437 de miliarde de lei. Societatile cu activitati in domeniul financiar-bancar au contribuit cu peste o treime la suma rezultata.

Celelalte societati au inregistrat pierderi de 600 de miliarde de lei.

Fata de situatia consemnata in aceeasi perioada a anului trecut, cand companiile analizate au raportat profituri de numai 2.379 miliarde de lei, anul 2005 a demarat cu perspective foarte bune pentru companii.

La cresterea profiturilor a ajutat si scaderea impozitului pe profit, care a intrat in vigoare de la inceputul acestui an. Aceste rezultate se incadreaza in nota de optimism care exista atat la nivel national, cat si international, si aici ma refer la tinta de crestere a produsului intern brut al tarii noastre cu 5,5% in acest an, cifra confirmata si de organismele financiare internationale, spune Marcel Murgoci, director de tranzactionare la Estinvest.

Cele mai mari profituri au fost consemnate de cele doua mari companii petroliere, Petrom si Rompetrol Rafinare: 2.217 miliarde lei, respectiv 2.831 miliarde lei. Cu toate acestea, profitul net pe actiune este mai mare la Rompetrol Rafinare, 105 lei/actiune, fata de cel obtinut de Petrom, 50,55 lei. Performantele companiilor sunt cu atat mai spectaculoase cu cat Rompetrol Rafinare a raportat pentru trimestrul I 2004 pierderi de 254 miliarde lei, in timp ce Petrom a avut, in aceeasi perioada, un profit de numai 224 miliarde lei. In opinia directorului de tranzactionare de la Estinvest, cele doua mari companii petroliere au avut rezultatele financiare care erau asteptate de piata, dupa ce la Petrom managementul a fost preluat de catre OMV, iar la Rompetrol Rafinare se asteptau rezultatele restructurarii rafinariei.

Totusi, rata profitului consemnata de Rompetrol Rafinare este mai mare decat cea obtinuta de Petrom cu aproape 3,5 puncte procentuale (17,52% fata de 13,99%).

Aceeasi situatie o intalnim si la rentabilitatea economica neta (raportul dintre profitul din exploatare si capitalurile proprii), care este de aproape trei ori mai mare la Rompetrol decat la Petrom.

Al treilea profit ca marime a fost raportat de Banca Romana pentru Dezvoltare: 1.453 miliarde lei, in crestere cu 73% fata de cel din aceeasi perioada a anului trecut.

Urmatoarea banca listata la BVB, din punctul de vedere al marimii, Banca Transilvania, a obtinut in primul trimestru un profit net de 208,55 miliarde lei. Banca Comerciala Carpatica a consemnat o dublare a profitului comparativ cu primul trimestru al anului trecut. Marcel Murgoci considera ca rezultatele bancilor sunt surprinzatoare, avand in vedere ca marjele sunt in scadere; se pare insa ca au gasit alte resurse.

De asemenea, este posibil ca volumul de investitii din primul trimestru sa fie mai mic decat cel propus si s-ar putea sa se inregistreze un volum mai mare in urmatoarea perioada a anului. Rata profitului, calculata la banci ca raportul dintre profitul net si veniturile totale, se situeaza intre 11% si 12% pentru trimestrul I 2005, si intre 11% si 13% pentru ultimele patru trimestre. Comparativ cu valorile indicatorilor de piata (PER si P/BV) din primele doua luni ale anului, nivelul acestora a scazut foarte mult, unele actiuni devenind brusc din supraevaluate, subevaluate, daca luam in calcul cei doi indicatori. Cele mai mici valori ale indicelui PER, calculat pe baza profitului obtinut in ultimele patru trimestre, au fost consemnate la Oltchim, Artrom si Rompetrol Well Services.

Cu toate acestea, in piata s-a vazut putin influenta rezultatelor financiare ale companiilor asupra cotatiilor. Marcel Murgoci spune ca acum, dupa scaderea drastica a preturilor din ultimele trei luni, se sufla si in iaurt; nu exista o hotarare a cumparatorilor, indiferent de rezultatele financiare. Exista o temere a cumparatorilor, pentru ca lichiditatea este extrem de scazuta. Le este teama sa cumpere dintr-o data, preferand sa faca achizitii pe parcursul a mai multor sedinte de tranzactionare, apreciaza Murgoci. n

Articolul are doar un rol informativ si nu implica in nici un fel recomandari sau sugestii de investitii. Informatia care trebuie sa stea la baza deciziei investitionale este in exclusivitate cea provenita de la societatile emitente, in calitate de sursa primara.

Pretul actiunilor mj maillis a inregistrat cea mai mare crestere in acest an

MJ Maillis Romania vine dupa un program sustinut de investitii care a inceput sa-si arate roadele, fapt ce nu a fost ignorat de investitori. Cresterea sustinuta a pretului a fost cauzata si de faptul ca actiunile au o lichiditate scazuta. Societatea a raportat rezultate bune atat pentru anul 2004, cat si pentru primul trimestru al acestui an.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri