Calendarul deja stabilit de Executiv arata ca prima banca scoasa la privatizare in acest an va fi Banca Comerciala Romana (BCR). Guvernul a aprobat o noua strategie de privatizare a BCR, care presupune vanzarea unei cote de 50% plus o actiune din capitalul social total al bancii, la care s-ar putea adauga si un pachet de cel mult 11,8825% din actiuni vandute pe piata de capital.

Decizia a fost aprobata in sedinta de guvern de saptamana trecuta. Actiunile vor fi vandute, prin negociere cu selectie de oferte, catre un investitor strategic, institutie financiar-bancara internationala reputata sau catre un grup (consortiu) de investitori strategici din care sa faca parte cel putin o astfel de institutie.

Actuala strategie de privatizare prevede vanzarea unui pachet de 51% din actiuni. Conform noii strategii, cota de cel putin 50% plus o actiune va fi constituita din pachetul ramas in proprietatea statului, la care se adauga cotele partiale sau totale dobandite de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si Corporatia Financiara Internationala (IFC) la Banca Comerciala Romana (BCR).

Pretul de vanzare pentru o actiune din pachetul majoritar nu va putea fi mai mic decat cel platit de catre BERD si IFC in 2003. Procedura de selectie a investitorilor va fi una transparenta, deschisa si competitiva, bazata pe practicile internationale in materie. In ceea ce priveste criteriile de selectie a investitorului, acestea sunt urmatoarele: viitorul partener sa fie unul strategic, o banca cu experienta in activitatea de retail, deoarece vrem sa pastram specificul actual al BCR.

Un alt criteriu va fi maximizarea pretului, a declarat premierul Calin Popescu Tariceanu. Conform actului normativ, in cazul in care in proprietatea statului vor mai ramane actiuni, acestea vor fi vandute pe piata interna si/sau externa de capital, in limita a cel mult 11,8825% din capitalul social al bancii. Autoritatile romane doresc sa finalizeze lista scurta a ofertantilor pentru privatizarea Bancii Comerciale Romane pana la sfarsitul lunii septembrie.

Anuntul pentru invitarea potentialilor investitori eligibili sa depuna scrisori de interes pentru preluarea bancii va fi publicat pana la inceputul lunii iunie. Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului este principalul actionar al BCR, cu 36,88% din capitalul bancii, dupa ce a vandut, anul trecut, un pachet de 25% plus doua actiuni catre BERD si International Finance Corporation, pentru 222 de milioane de dolari.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri