Deficitul de cont curent al Romaniei va continua sa se adanceasca pana in 2010, cand va atinge un nivel maxim cuprins intre 14 si 15% din produsul intern brut, dupa care va da inapoi, ca efect al exporturilor mai mari, a spus presedintele executiv al BCR, Manfred Wimmer.
„Situatia din Romania nu este speciala, pentru ca si alte tari, care au aderat la Uniunea Europeana in 2004, au trecut printr-un proces similar”, a declarat Wimmer, potrivit NewsIn.

Chiar daca deficitul de cont curent, care se va apropia de 14% din PIB in acest an, este considerat mare, investitiile mari in active fixe din aceasta perioada creeaza premizele unei cresteri viitoare a exporturilor, care sa depaseasca ritmul de sporire a importurilor, crede seful Bancii Comerciale Romane (BCR), considerat strategul grupului Erste.

De altfel, Romania dispune de surse pentru acoperirea acestui deficit al balantei de plati, care constau mai ales in investitiile straine directe, remiterile romanilor din strainatate si fondurile structurale europene.

„Investitiile straine directe acopera circa 40% din deficitul de cont curent in acest an, iar remiterile lucratorilor romani din strainatate insumeaza 5-6 miliarde euro”, a explicat Wimmer, care a prezentat analizele realizate de departamentul de cercetare din BCR.

In primele zece luni din 2007, investitiile straine directe au scazut cu 25,3% la 5,9 miliarde euro comparativ cu intervalul similar al anului trecut, cand insumasera 7,9 miliarde euro, in urma preluarii de catre Erste Bank a pachetului de 36,8% detinut de stat la BCR. Fara a lua in calcul suma de 2,2 miliarde euro platita de Erste Bank pentru actiunile Bancii Comerciale Romane (BCR) in urma preluarii din octombrie 2006, nivelul investitiilor straine directe din primele zece luni ale anului trecut se ridica la aproximativ 5,7 miliarde euro.

Investitiile straine directe din perioada ianuarie-octombrie 2007 acopera deficitul balantei de plati in proportie de 45,5%, arata datele publicate Banca Nationala a Romaniei (BNR).


Wimmer a atras insa atentia ca semnalele venite din strainatate - mai ales de la Fondul Monetar International sau de la agentiile de rating - cu privire la riscurile care pandesc economia romaneasca nu trebuie sa genereze panica.

„Daca, insa, situatia va dura prea mult, ar putea afecta perceptia investitorilor si investitiile straine directe”, a mentionat Wimmer.

Tabloul macroeconomic al Romaniei arata totusi bine, a tinut sa spuna seful celei mai mari banci de pe piata dupa active, in ciuda temperarii cresterii economice si accentuarii inflatiei din ultima perioada.

„Economia romaneasca va creste probabil cu 5,8% in acest an si cu circa 6% in 2008, adica de trei ori mai repede decat economia zonei euro, estimata sa avanseze cu 2,1%” , a precizat Wimmer, care a adaugat ca aceste aspecte trebuie scoase in evidenta. „Autoritatile au fost prea concentrate pe situatia interna in acest an si nu au explicat, poate, suficient situatia in exterior”.

In privinta inflatiei, seful BCR a aratat ca accentuarea acesteia din ultimele luni se explica mai degraba prin factori externi, precum scumpirea alimentelor ca efect al secetei – care a afectat, de altfel, o mare parte a Europei - si cresterea pretului petrolului pe plan mondial.

De altfel, Wimmer considera ca, desi inflatia se va mentine ridicata in urmatoarele luni, ea se va tempera incepand cu prima jumatate a anului viitor. Un efect important al acestui puseu inflationist ar putea fi, insa, continuarea inaspririi politicii monetare a bancii centrale, proces demarat prin majorarea dobanzii cheie de la 7% la 7,50% pe 31 octombrie.

„Exista castiguri importante de productivitate, ceea ce accelereaza procesul de apropiere a Romaniei de media UE”, a mai spus Wiemmer.

Turbulentele de pe pietele internationale nu au afectat, insa, bancile din Romania, care nu au expuneri la piata ipotecara americana, insa au scumpit creditele pe plan international si, implicit, sursele de finantare, inclusiv pentru entitati romanesti. Potentialul de crestere al pietei romanesti ramane, insa, intact, crede Wimmer, care nu se teme nici de concurenta venita din partea altor banci nou intrate pe piata romaneasca in acest an.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri